Cum tratăm alopecia postpartum. Cele mai frecvente cauze și remedii pentru căderea părului după naștere

Căderea părului sau calviția, poartă denumirea medicală de alopecie și este o afecțiune dermatologică inflamatorie a foliculilor piloși. Aceștia reprezintă partea invizibila a firului de păr, îngropată la 4 mm sub scalp și care conține firul de păr.

Alopecia afectează atât femeile cât și bărbații și de regulă are cauze ereditare, schimbări hormonale asociate vârstei sau alte cauze precum sarcina, stresul puternic, administrarea anumitor medicamente, tratamente capilare sau chiar expunerea la substante toxice. De asemenea printre cauze se numără afecțiuni medicale precum cele ale pielii, boli imune, sau chiar tratamente cu citostatice.

Dincolo de cantitatea normală de fire de păr ce se pot pierde zilnic în mod natural, în jur de 50-100 de fire, atunci când aceasta depășește 150 de fire este recomandată vizita la medicul dermatolog pentru aflarea cauzei și prescrierea unui tratament împotriva căderii părului.

Cum apare alopecia postpartum

Sarcina și perioada post-partum produc modificări ale hormonilor sexuali ce aduc schimbări atât în producția de sebum cât și în modul în care cresc firele de păr, factori ce pot cauza căderea părului după naștere. La dezechilibrarea balanței hormonale de după naștere se pot adăuga și lipsa de somn, carențe în alimentație, de fier sau vitamine, sau chiar stresul postpartum.

Astfel, în sarcină corpul produce cantități mari de estrogeni, iar aceștia stimulează foliculii de păr să intre în faza de creștere a ciclului părului. Firele de păr sunt, în felul acesta, blocate în această fază de creștere. Reechilibrarea hormonală de după naștere determină o întrerupere bruscă a fazei de repaus, fapt ce duce la pierderea unei cantități mari de păr.

În jur de 90% dintre mame se confruntă cu procesul de cădere a părului după naștere ( denumită effluvium telogen) la aproximativ 3 luni de la naștere, respectiv după perioada de repaus a creșterii părului, denumită telogen. Aceasta durează 1-6 luni, în medie 3 luni.

Fenomenul căderii părului în această perioadă este unul normal și reversibil, multe mame observând o revenire la ciclul normal în circa în 6-12 luni de la naștere.

Ce putem face pentru reducerea efectelor alopeciei postpartum?

  • O dietă bogată în fier și vitamine (complex de vitamine B și/sau biotină – vitamina B7, vitamina C, vitamina E, Zinc) pot ajuta la încetinirea procesului de cădere a părului și la a stimula creșterea părului.

  • Medicii recomandă de asemenea în această perioadă găsirea unor metode de reducere a stresului: exerciții de respirație sau relaxare și exerciții fizice ușoare. De asemenea nu trebuie pierdută din vedere nici depresia postpartum din primele săptămâni de după sarcină.

  • În această perioadă este recomandată evitarea tratamentelor cosmetice agresive asupra părului cum sunt cele cu vopsele cu amoniac sau soluții pentru permanent. Chiar și pieptănatul sau coafatul agresiv, împletiturile foarte strânse, utilizarea de bigudiuri electrice sau placa de păr pot contribui la accentuarea fenomenului de cădere a părului.

  • Chiar dacă în perioada postpartum căderea părului face parte din procesul normal de recuperare de după naștere, este recomandat consultul unui medic dermatolog dacă fenomenul persistă pentru o lungă perioada de timp.

  • O altă metodă la care putem apela cu consultarea în prealabil a unui medic specialist este utilizarea unui șampon cu eficacitate împotriva căderii părului, bogat în vitaminele B, care respectă microbiomul scalpului și conține ingrediente active cu eficacitate ridicată.

Produsele Dercos de la Vichy tratează de 50 de ani problemele scalpului și ajută la obținerea unui păr sănătos și frumos. Ingredientele active sunt recunoscute de dermatologi, cu eficacitate ridicată, dovedită clinic și instrumental. Produsele de îngrijire a părului sunt testate sub supraveghere dermatologică.

După 20 de ani de cercetare, 2 studii clinice și 3 patente, a fost lansat tratamentul AMINEXIL CLINICAL 5, un produs cu eficacitate percepută după 3 săptămâni împotriva căderii părului, măsurată și observată sub control dermatologic. Acesta are o acțiune complexă de la rădăcină până la vârf: consolidează ancorarea firului de păr în scalp și stimulează creșterea unui fir de păr puternic și rezistent. În plus fortifică scalpul prin reducerea micro-dezechilibrelor de la acest nivel și creșterea rezistenței acestuia.

aminexil clinical 5 tratament pentru femeiAminexil® → reancorează rădacinile în scalp
Arginine → stimulează micro-circulația
Octeina → echilibrează microbiomul scalpului
Apa vulcanică VICHY → calmează scalpul
+ Vitaminele PP + B6 → revitalizează firul de păr
+ Cafeina → stimulează micro-circulația

aminexil sampon energizant pentru femeiUn alt produs eficient este Șamponul energizant cu Aminexil, pentru femei, recomandat ca un complement ideal pentru tratamentele anti-cădere a părului Aminexil. Un șampon de curățare blândă care reduce pierderea părului datorată ruperii acestuia*, cu eficacitate observată după 3 săptămâni și care reduce clinic căderea părului în doar 6 săptămâni. Eventualele senzații de disconfort – mâncărime, senzație de înțepătură sau arsură, sunt ameliorate după doar 3 săptămâni**

*Studiu observațional realizat de către medicii dermatologi, pe 419 pacienți, după folosirea Aminexil Clinical 5 o dată pe zi, timp de 45 până la 164 de zile
**Studiu clinic, pe 130 de bărbați, dublu orb, multicentric

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU