Un curs gândit, construit și dezvoltat special pentru copii. Învățăm inteligență emoțională, empatie, comunicare, creativitate, decență și toleranță, învățate de copii prin interacțiune și joc. Cum ne purtăm în societate, cum construim relații bune cu cei din jur? Curs susținut de Oana Mîndruț, expert în educație nonformală, comunicator și scriitor.
Cui se adresează: Cursul se adresează copiilor, fiind construit pentru două grupe de vârstă diferite: copii între 5 – 8 ani, respectiv copii între 9 și 12 ani. Pentru fiecare grupă de vârstă cursurile se organizează separat, deoarece copiii au grade diferite de dezvoltare și înțelegere în cele două intervale definite.
Obiectivul cursului este să-i ajute pe copii să descopere cum trebuie să se comporte în anumite situații în societate și în interacțiuni private și cum să aibă relații bune cu cei din jurul lor. Cursul se desfășoară pe durata a doua zile, în week-end, sâmbătă și duminică dimineața între orele 10.00 – 14.30.
Conceptul: Fiind adresat copiilor, vom utiliza diverse instrumente interactive (jocuri, exerciții practice, simulări, elemente de drama-terapie) pentru a transmite informațiile teoretice. Grupa de lucru este de maxim 15 copii, pentru a putea acorda atenție și spațiu de manifestare fiecăruia.
Cursul abordează bunele maniere în ipostaze uzuale din viața de zi cu zi a copiilor: acasă, la școală, la joacă, însoțindu-i în diversele roluri pe care copiii și le asumă de-a lungul zilei. Discuțiile despre „etichetă” vor fi firești, copiii fiind ajutați să descopere singuri faptul că stăpânesc deja bunele maniere sau să se convingă că acestea nu sunt greu de învățat.
Cursul îi învață pe copii: de ce este nevoie de bune maniere, cum să salute, cum să se îmbrace în diverse contexte, cum să interacționeze cu alți copii, cum să se comporte în societate, bunele maniere la masă, respectul față de semenii de orice vârstă, implicarea în activități extrașcolare, comportamentul în mijloacele de transport, cum să fie gazdele unei petreceri de copii, ce este punctualitatea și alte concepte sau situații similare.
Pe lângă informațiile utile despre cum să se comporte în anumite situații, copiilor li se va dezvoltă inteligența emoțională, creativitatea, și toleranța, ii vom învăța cum să gândească și nu ce să gândească, să experimenteze, să cunoască valoarea lucrurilor și nu prețul lor, să vadă, să audă, să zâmbească, să aibă compasiune, întrebări, mirări, nevoia de joc, nevoia de cultură.
La finalul cursului, copiii vor învăța să înțeleagă și să respecte regulile grupului social, dar să fie independenți, să fie capabili să-și formeze propriile opinii argumentate, să-și dezvolte creativitatea, să fie capabili să comunice în situații de interacțiune cu medii noi și să se integreze ușor în comunitate.
Un caracter frumos nu se poate forma fără educarea sufletului, în măsură cel puțin egală cu cea a minții. Copiii vor învăța că e mult mai onorabil să eșueze decât să trișeze. Că trebuie să învețe cum să râdă când sunt triști. Că trebuie să fie altruiști și responsabili. Că trebuie să aibă încredere în ei și să-i ajute pe cei care au nevoie.
Cursul are loc la Centrul Educațional SENS – Bulevardul 21 Decembrie 1989 Nr. 63 Apartament 2, Cluj-Napoca, într-un spațiu amenajat special pentru cursuri pentru copii.
Structura cursului:
Fiind vorba despre copii, vom organiza cursul în 2 zile consecutive de weekend (4 ore/zi plus 30 minute pentru o pauză de gustare). Cursul are loc sâmbătă și duminică, dimineața de la ora 10.00 la ora 14.30).
Ziua 1 – 22 Februarie 2020, orele 10.00 – 14.30
10.00 – 12.00 – Exercițiu de cunoaștere (Cine sunt eu?), Ce sunt bunele maniere? Cum ne comportăm în diverse situații? (învățare și descoperire prin jocuri de rol).
12.00 – 12.30 – pauză de gustare
12.30 – 14.30 – Exerciții de dezvoltare a inteligenței emoționale (Termometrul Emoțiilor, Copacul fericirii)
Ziua 2 – 23 Februarie 2020, orele 10.00 – 14.30
10.00 – 12.00 – Cum comunicăm în diverse situații (exerciții de comunicare non-violentă și asertivă prin jocuri de rol)
12.00 – 12.30 – pauză de gustare
12.30 – 14.30 – Exerciții practice de dezvoltare a tehnicilor de reziliență (cum răspundem în situații de stress, cum ne relaxăm, cum facem față dezamăgirilor, cum ne recăpătăm tonusul)
Cine susține acest Curs:
Oana Mîndruț este formator cu peste 10 ani experiență. Este autoarea cărților ”Arta de a trăi cu eleganță” – un manual de bune maniere adaptat secolului XXI și ”Arta de a Comunica – de la A la Z”.
Oana Mîndruț este expert în educație nonformală și în comunicare și conduce de peste 5 ani de zile Asociația Life Education For All cu care a derulat multe proiecte caritabile și educaționale în Cluj și în județele învecinate.
A predat ca expert educație în nonformală, expert în comunicare sau expert inovare socială în 4 proiecte care au implicat peste 500 de beneficiari, atât profesori cât și elevi, liceeni și studenți.
Ce trebuie să știi:
Durata, locul și formatul: Curs interactiv cu durata de două zile. Cursul are loc la Centrul Educațional SENS – Bulevardul 21 Decembrie 1989 Nr. 63 Apartament 2, Cluj-Napoca, într-un spațiu amenajat special pentru cursuri pentru copii. Parcare: pe bulevard sau în parcarea clădirii The Office. Părinții/tutorii vor însoți copiii obligatoriu la sosire și la plecare, dar nu vor asista la curs, pentru a nu distrage atenția copiilor.
Grupa: minim 8 cursanți, maxim 15 cursanți.
Gustare: Copiii vor avea cu ei un pachețel cu gustare, adus de acasă.
Limba de comunicare: Conținutul cursului și al materialelor multimedia oferite este în limba română.
Cost de participare: Early booking – 300 lei cost total pentru ambele zile, pentru un copil
Organizatorul este ONG și emite factură (fără TVA). Rezervarea locului este confirmată după plata integrală a taxei de participare. Taxa de participare se returnează în proporție de 50% dacă participantul anunță cu minim 48 de ore înainte de eveniment că nu ajunge la curs și nu dorește programarea la o sesiune ulterioară a aceluiași curs.
Înscrieri: prin pagina web a evenimentului: www.scoalaspor.ro/maniere-cluj-22feb2020/
Detalii suplimentare: [email protected]
Burse: Școala SPOR acordă două burse integrale – acces gratuit la curs, pentru copiii din familiile care nu au posibilitatea de a plăti taxa de curs. Pentru a aplica la burse: trimiteți un CV și o scurtă scrisoare de motivație la [email protected] sau [email protected] până la data de 10 Februarie 2020.
Înregistrare foto și video: evenimentul va fi filmat (parțial) și fotografiat, iar materialele rezultate vor fi utilizate pentru producția unor materiale de promovare, prezentare în mass media și pentru arhiva Școlii SPOR. Participanții sau tutorii acestora își vor exprima acordul în scris în acest sens, conform GDPR.
Detalii Eveniment
Perioada:
22-23 Februarie 2020
Ora incepere:
10:00
Ora terminare:
14:30
Orasul:
Cluj-Napoca