Evaluarea Națională la clasa a II-a – De ce le e frică elevilor și cum să descurajăm anxietatea de performanță

Seria Evaluărilor Naționale din acest an va debuta la începutul lunii viitoare cu clasa a II-a. Între 7 și 10 mai elevii vor susține primul examen din viața lor. Specialiștii Intuitext în educație oferă o perspectivă inedită pentru a nu induce anxietatea de performanță în acest punct al parcursului lor școlar.

Prin intermediul testelor administrate la finalul clasei a II-a elevii au ocazia să demonstreze că au dobândit numeroase cunoștințe și că pot aplica ceea ce au învățat pentru rezolvarea unor situații concrete din viața de zi cu zi.

Ce greșesc adulții – cadre didactice și părinți, deopotrivă – atunci când elevii percep examenele sau lucrările de control în mod negativ

Testarea Națională provoacă o oarecare neliniște în rândul unor elevi. Această neliniște derivă din presiunea constantă și de durată exercitată de unii părinți, care nu au înțeles rolul evaluării, ca parte integrantă a procesului de predare-învățare-evaluare. De asemenea, sunt părinți care, din dorința de a crea o motivație în plus pentru activitatea de învățare a copilului, îi prezintă acestuia evaluarea ca pe un fel de „sabie a lui Damocles” care planează zi de zi asupra micului școlar.

Smart learning sau pregătirea CORECTĂ pentru Evaluarea Națională

Pregătirea de zi cu zi a elevilor constituie, în același timp, și o pregătire pentru Testarea Națională. Cunoștințele, competențele și capacitățile dobândite de micii școlari pe parcursul primelor clase primare constituie „materia primă” pentru conceperea itemilor de evaluare din cadrul testării.

 

Totodată, specialiștii INTUITEXT în educație sunt de părere că…

  • Site-urile educaționale, cum este Școala Intuitext, oferă o gamă largă de modalități de exersare și aprofundare a cunoștințelor și capacităților, oferind un cadru plăcut de învățare prin intermediul animațiilor, jocurilor, experimentelor, curiozităților. Acestea îi ajută pe cei mici să-și actualizeze noțiunile însușite la clasă și le satisfac plăcerea de a se juca în mediul digital.
  • De un real folos sunt testele propuse de platforma de învățare Școala Intuitext, care oferă posibilități multiple de verificare a cunoștințelor, oferind feedback imediat și astfel elevul află ce progrese a făcut și unde trebuie să mai exerseze.
  • Aplicarea la clasă a unor teste, în care itemii de evaluare sunt formulați după modelul celor de la Testarea Națională, constituie o necesitate.
  • În acest sens, activitatea de „simulare” a Testării Naționale, având ca instrumente testele de Comunicare în limba românăși Matematică și explorarea mediului cuprinse în auxiliare didactice, precum cele ale Editurii Intuitext, devine o activitate indispensabilă în această perioadă premergătoare testării.

Percepția corectă în ce privește examenele

Specialiștii Intuitext în educație susțin faptul că învățătorii ar trebui să transmită copilului să nu se teamă de greșeală sau de rezultatele nemulțumitoare obținute la testări. Greșelile pot fi îndreptate, iar rezultatele școlare nesatisfăcătoare, obținute la un moment dat, pot fi îmbunătățite, prin efort propriu, în etapa următoare. Dacă aceasta va fi optica elevului, anxietatea de performanță a micului școlar va fi la nivel minimal.

În plus, părintele trebuie să fie totdeauna înțelegător, să arate afecțiune necondiționată copilului și să admită că un scor (calificativ, punctaj sau notă) prea puțin mulțumitor este unul de moment, care poate fi îmbunătățit ulterior.

Atât cadrele didactice, cât și părinții trebuie să evite mustrarea sau etichetarea copilului atunci când acesta obține rezultate sub așteptări, atitudine foarte nocivă pentru cel mic. Este de dorit ca elevul să fie încurajat, ajutat, susținut, iar cadrul didactic și părinții să formeze o echipă pe care copilul se poate sprijini constant.


 RECOMANDARE

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm să revii!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU