Femeia dupa Nastere. Cum Poate Fi Evitata Depresia Postnatala?

Cum sa ne regasim echilibrul dupa nastere si sa evitam depresia postnatala, interviu cu Dr. Ruxandra Constantina "Sa nu uitam ca ceea ce mancam, bem, precum si supararile sau enervarile noastre, toate se transmit bebelusului."

Multe mamici trec prin schimbari importante dupa nastere, care le schimba viata: de la libertatea si fericirea din perioada sarcinii, la nopti nedormite, dureri si chiar depresie postnatala dupa ce bebelusul se naste. Am intrebat-o pe Dna Dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina familie si naturopatie, cum sa aiba grija de ele proaspetele mamici si sa nu ajunga la depresia postanatala.

Zina Nichita: Cum este femeia dupa nastere? Cum se resimte corpul ei dupa toate transformarile din perioada sarcinii si din timpul nasterii?

Dr. Ruxandra Constantin:. Dupa nastere, cred ca urmeaza cea mai frumoasa perioada din viata unei femei; nu e foarte usoara, e solicitanta din punct vedere fizic, psihic, emotional. Corpul trebuie sa se refaca, sa-si redobandeasca echilibrul hormonal.

Una dintre problemele majore cu care se confrunta proaspetele mamici o reprezinta kilogramele acumulate in timpul nasterii; este bine ca o mamica sa se preocupe sa arate bine, sa-si recapete aspectul dorit al corpului dupa nastere, dar totul trebuie facut cu calm, rabdare…si in timp.

VARIATIILE HORMONALE DIN TIMPUL NASTERII SI-AU PUS AMPRENTA ASUPRA CORPULUI SI ESTE NEVOIE DE 5-6 LUNI PENTRU A NE RECAPATA DIMENSIUNILE

Sa nu uitam ca variatiile hormonale din timpul nasterii si-au pus amprenta asupra corpului si este nevoie de 5-6 luni pentru a ne recapata dimensiunile, dar si tonicitatea si fermitatea musculaturii abdominale si a pielii.

Hidratati-va corespunzator cu apa, sucuri de citrice proaspat preparate, fructe padure, mere, pere, struguri (nu exagerati, au calorii), supe/ciorbe de legume. Evitati consumul exagerat de cafea, ceai negru si verde: in schimb putem sa bem ceaiuri din citrice, fructe de padure, fructe exotice, de ghimbir, etc

Un alt element important care ne va ajuta in lupta cu kilogramele este miscarea; sa profitam cat mai mult de mersul pe jos in aer liber, mersul pe role…da, chiar daca impingem caruciorul !

Alaptarea este foarte importanta pentru starea de sanatate si imunitatea bebelusilor; in caz ca nu aveti destul lapte, puteti bea 3-4 cani/zi de ceai de fenicul anason, chimion, urzica, menta.

Va mai puteti confrunta cu dureri si contractura musculara (la nivelul regiunii cervicale, toracale si lombare), efecte benefice o are masajul terapeutic utilizand ulei migdale, jojoba, gemeni grau, extract arnica; iar pentru stimularea circulatiei periferice si inlaturarea senzatiei de picioare grele, un masaj usor ascendent la nivelul picioarelor utilizand extracte de aloe vera, extracte de afin si castan.

Vezi si: Muzica de adormit copii mici si bebelusi

Z.N. Cum se manifesta depresia postnatala?

Dr. R.C. In general multe femei prezinta variatii ale starii emotionale in aceasta perioada, fie ca se simt depasite de situatie, sunt nervoase, agitate, ar manca ceva tot timpul; sau, dimpotriva, cad intr-un fel de tristete, plang foarte usor, isi pierd apetitul, au tulburari de somn.

Aceste simptome apar in general in primele 3 – 4 zile dupa nastere si pot dura cateva zile. In cazuri mai grave, simptomele se pot agrava, apare o stare de oboseala permananta, incapacitatea de a dormi, ingrijorare excesiva, pierderea interesului pentru activitati curente, pentru ingrijirea personala si chiar scaderea interesului pentru copil.

Tratati cu atentie aceste simptome inca de la inceput, vorbiti despre ele cu familia, cu medicul curant, aveti nevoie de ajutor ca sa faceti fata acestui stres suplimentar.

Citeste si:

Cum sa fim mai putin stresati pentru copiii nostri

Cum poate fi evitata depresia postnatala? 

  • Incercati sa faceti miscare in aer liber, relaxati-va;
  • In fiecare zi rezervati-va macar 30 minute pentru voi, ascultati muzica, faceti cateva exercitii de respiratie profunda;
  • aveti grija de voi si, chiar daca nu iesiti afara, aranjati-va astfel incat sa va faca placere imaginea din oglinda !
  • Foarte important: nu va izolati, socializati.
  • Exista plante care te pot relaxa si echilibra psiho-emotional dar, daca alaptati, numai medicul apifitoterapeut va poate recomanda o terapie adecvata.
  • Acasa puteti utiliza aromoterapia pentru relaxare si regasirea echilibrului interior: ulei esential de trandafir, smirna, lavanda, portocal.

SA NU UITAM CA CEEA CE MANCAM, CE BEM, CA SI SUPARARILE SAU ENERVARILE NOASTRE, TOATE SE TRANSMIT BEBELUSULUI

Z.N. Cum sa aiba mamele grija de ele dupa nastere pentru a nu ajunge la epuizare fizica si nervoasa?

Dr. R.C. Dupa nastere, mai ales ca urmeaza perioada de alaptare, trebuie sa avem in continuare grija de stilul nostru de viata; sa nu uitam ca ceea ce mancam, ce bem, ca si supararile sau enervarile noastre, toate se transmit bebelusului. Alimentati-va sanatos, cu proteine de calitate si uleiuri nesaturate (peste, ulei de peste, carne de curcan, uleiuri bio presate la rece, fructe oleaginoase), glucide cu eliberare lenta (quinoa, orez brun, hrisca); o alimentatie vie – multe legume (in special cu frunze verzi) si fructe proaspete, produse apicole va asigura necesarul de energie! Respectati-va orele de odihna si de somn!

Iti recomandam: 11 locuri de vizitat in Bucuresti cu copilul. Locatii interesante de descoperit

Z.N. In ziua de azi vietile noastre sunt agitate si pline de griji. Noi femeile trebuie sa avem grija de toata familia, inclusiv de noi. Cum vedeti rolul femeii in familie si societate?

Dr. R.C. Da, societatea actuala pune la grea incercarea femeia; trebuie sa fim sotii, mame, sa avem o viata profesionala…si toate trebuie sa fie, daca se poate, la superlativ. De asta si majoritatea femeilor aleg sa devina mame in jurul varstei de 28-30 ani (si chiar mai tarziu), dupa ce au o cariera realizata. Se spune ca daca femeia este fericita, toata familia este fericita. Eu cred ca se pune prea multa presiune pe femeie, trebuie sa intelegem ca nu putem sa fim numarul 1 in toate, desi toate sunt la fel de importante, viata de familie dar si cariera. Nu trebuie sa renuntam la cariera, mai ales daca ne place ce facem, pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, vom fi nemultumite si frustate; ne continuam serviciul, doar ca trebuie limitat timpul si acordat mult mai multa atentie vietii de familie.

In acelasi timp nu trebuie sa ne neglijam aspectul fizic sub pretextul ca nu mai avem timp pentru noi; periodic trebuie sa ne acordam timpul necesar pentru un tratament facial si corporal, pentru o coafura noua, pentru o iesire cu fetele sau un spectacol favorit. Si nu in ultmul timp, daca simtiti ca sunteti la capatul puterilor, oferiti-va cateva sedinte de reflexoterapie, masaj, relaxare, echilibrare energetica, cu rezultate pozitive pe plan fizic, psihic, emotional, spiritual !

Multumim Doamnei Doctor  pentru aceste sfaturi pretioase despre cum evitam depresia postnatala.

Dr Ruxandra Constantina este medic specialist medicina familie si naturopatie.

Medica RD Esthetic

Vezi si:

Toate evenimentele pentru copii de saptamana asta

Hansel si Gretel. Povesti pentru copii de citit

Credit foto: huffingtonpost.co.uk

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 10 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU