Cea de-a XI-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr va avea loc la București, între 8 și 13 noiembrie. 2 competiții internaționale de lungmetraje și 5 competiții de scurtmetraje – pentru copii între 3 și 14 ani și pentru tineri de peste 15 ani.
Timp de zece ani, KINOdiseea a adus în atenția publicului bucureștean filme în premieră în Europa de Sud-Est sau România, cele mai noi filme pentru copii, apreciate de publicul internațional și de criticii de film din întreaga lume, premiate la festivaluri internaționale precum Berlin sau Sundance, producții cu tematici educative și sociale care nu intră în rețeaua de distribuție clasică.
Festivalul include și 5 competiții de scurtmetraje, pentru diferite grupe de vârstă, care vor putea fi urmărite la Muzeul Grigore Antipa – Sala Multimedia.
Anul acesta, vor avea loc 2 competiții de lungmetraje:
KINOdiseea Junior aduce pe marile ecrane de la Cinema Gloria și Cinema Eforie, 8 filme dedicate copiilor între 3 și 14 ani, părinților și profesorilor.
În selecția oficială a competiției KINOdiseea Youth sunt incluse 4 titluri pentru tinerii de peste 15 ani și cinefili, care vor fi proiectate la Teatrul Apollo 111.
Filme cu tematici sociale și politice, în secțiunea YOUTH, adresată tinerilor, la Festivalul Internațional de film KINOdiseea, ediția XI
Proiecțiile din competiția KINOdiseea YOUTH vor avea loc la Teatrul Apollo 111, între 9 și 12 noiembrie
Anul acesta, secțiunea de lungmetraje pentru adolescenți și cinefili – KINOdiseea YOUTH, aduce în premieră națională 4 filme de lungmetraj și un calup de scurtmetraje, dedicate tinerilor de peste 15 ani:
FLOAT LIKE A BUTTERFLY/ Zboară ca un future (Irlanda), 10 noiembrie, ora 19:00, de la producătorii filmelor Once și Sing Street, în regia lui Carmel Winters, film câștigător al premiului FIPRESCI la Festivalul de Film de la Toronto și al Premiului Publicului la Cork IFF.
Sinopsis: Având loc în 1960, această poveste însuflețită despre dragostea de fiică și libertatea personală urmărește parcursul unei nomade irlandeze cu un talent pentru box. Încurajată de la o vârstă fragedă de către afecțiunea tatălui ei pentru Muhammad Ali, Frances (Hazel Doupe) are pasiunea și disciplina necesare pentru a deveni o luptătoare fantastică – asta dacă oamenii din jur și-ar depăși prejudecățile în ceea ce privește genul ei. (14+)
GIANT LITTLE ONES (Canada), 11 noiembrie, ora 19:00, în regia lui Keith Behrmann, film aflat în competiție la Toronto International Film Festival, câștigător al Premiului Publicului și al Dragon Award la Göteborg Film Festival, câștigător al premiului pentru Cel mai bun film pentru adolescenți la Zlin Film Festival.
Sinopsis: Franky Winter (Josh Wiggins) și Ballas Kohl (Darren Mann) au fost cei mai buni prieteni încă din copilărie. Franky și Ballas trăiesc viețile perfecte de adolescenți – asta până la petrecerea aniversară de 17 ani a lui Franky, când cei doi sunt implicați într-un incident neașteptat care le schimbă viețile pentru totdeauna. Giant Little Ones este o poveste emoționantă și intimă despre maturizare, prietenie, descoperirea de sine și forța dragostei fără etichete. (16+)
ROCKS (UK), 10 noiembrie, ora 17:00, în regia lui Sarah Gavron, autoarea filmului Suffragette. Rocks s-a aflat în competiție la Toronto International Film Festival, Busan IFF, BFI London Film Festival, câștigător al SIGNIS Award la San Sebastián IFF.
Sinopsis: Rocks (15) este o adolescentă cu vise mari în ceea ce privește viitorul ei, prietenii ei loiali și un frățior de 7 ani (Emmanuel), adorabil dar neastâmpărat. Lumea ei Rocks se răstoarnă cu susul în jos atunci când revine de la școală și descoperă că mama ei a plecat, lăsându-i niște bani și o scrisoare în care spune că își exprimă regretul. Hotărâtă să rămână lângă fratele ei și să evite ca aceștia să fie luați în custodia statului, Rocks pleacă de acasă și se ascunde. Pe măsură ce traiul devine tot mai anevoios iar secretul ei, tot mai greu de ascuns, Rocks începe să îi îndepărteze de lângă ea pe aceia care o iubesc iar prieteniile ei încep să se fractureze. (15+)
BROKEN MIRRORS/ Oglinzi sparte (Israel), 12 noiembrie, ora 19:00 – în regia lui Aviad Givon, Imri Matalon, câștigător al Premiului Juriului la Festival du Cinéma Israelién de Montréal
Sinopsis: Umbrită de un tată strict, militar, care aplică metode severe de pedeapsă ca formă de disciplină, Ariella (17 ani) comite o greșeală gravă pentru care tatăl ei nu vrea să o tragă la răspundere. Căutând o formă de a se autopedepsi, Ariella pornește într-o călătorie întunecată în care va descoperi un secret din trecutul tatălui ei, lucru care va conduce la o confruntare între cei doi. (16+)
Calupul de scurtmetraje PYXIS va fi proiectat pe 9 noiembrie, la ora 11:00 și reunește cele mai bune scurtmetraje adresate tinerilor de peste 15 ani. Selecția cuprinde filme scurte realizate în Africa de Sud, Rusia, Iran, Australia, România, etc.
O altă secțiune care reprezintă interes pentru tineri este Retrospectiva MARVEL, organizată pentru a-l omagia pe Stan Lee, creatorul personajelor Marvel. La cea de-a XI-a ediție KINOdiseea, fanii îndrăgitei francize vor avea ocazia să urmărească, la Cinemateca Eforie, 4 dintre cele mai apreciate filme din serie – primul film X-MEN (2000), în regia lui Bryan Singer, IRON-MAN (2008), în regia lui Jon Favreau, primul film SPIDER MAN (2002), r. Sam Raimi și THE AVENGERS (2012), r. Joss Whedon.
Gala de deschidere va avea loc la Cinema Gloria, pe 8 noiembrie, la ora 19:00, cu filmul VARA MEA EXTRAORDINARĂ CU TESS/ My Extraordinary Summer with Tess, al regizorului olandez Steven Wouterlood, care a vizitat Festivalul KINOdiseea în 2016, împreună cu unul dintre scurtmetrajele sale. Filmul Vara mea extraordinară cu Tess a primit Mențiunea Specială a Juriului la Berlinale 2019, secțiunea Generation, Premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul de film de la Zlin și este unul dintre cele mai aclamate filme europene pentru copii ale anului.
Mai multe detalii despre filmele din competiție și programul festivalului vor fi disponibile în curând pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/ și pe www.facebook.com/kinodiseea
KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, co-finanțat de Administrației Fondului Cultural Național, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Uniunii Cineaștilor din România. Proiect cultural finanțat de Primăria Sectorului 3, realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Despre KINOdiseea
KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est. Festivalul este membru al ECFA – European Children’s Film Association. În cele 10 ediții precedente, festivalul a avut peste 112.000 de participanți.