Mousse şi suc 100% – aici sunt vitaminele isteţe!

Campanie educaţională KUPS ce isi propune sa ajute la educarea parintilor si copiilor cu privire la consumul de sucuri 100% si mousse-uri

Noua campanie educaţională a Uniunii Naţionale a Producătorilor de Suc, „Mousse şi suc 100% – aici sunt vitaminele isteţe!” isi propune sa ajute la educarea părinţilor şi copiilor cu privire la consumul de sucuri 100% şi mousse-uri, care pot fi o modalitate foarte bună de a suplimenta cu vitamine şi nutrienţi alimentaţia zilnică. Studii recente arată faptul că în cele 5 ţări în care se desfăşoară campania, consumul de sucuri este mult mai mic decât media Uniunii Europene, existând o disproporţie puternică în special în comparaţie cu ţările din Europa de Vest. Aşa cum indică Raporul de piaţă Liquid Fruit realizat de AIJN 2014, media consumului de sucuri în România este de aproximativ 1 litru de suc/ persoană anual. Cantitatea zilnică de suc recomandată de nutriţionişti este de 200 ml.

De ce sunt sucurile şi mousse-urile bune pentru întreaga familie?

Potrivit opiniilor experţilor, o alimentaţie potrivită în copilărie şi, mai târziu, la vârsta adultă, se traduce printr-o condiţie fizică bună, iar pentru cei în vârstă, printr-o stare de bine. Acest lucru înseamnă consumul de sucuri şi mousse-uri în fiecare zi. Aceste produse sunt elemente importante pentru o alimentaţie sănătoasă și echilibrată, atât ca părţi ale felurilor principale (exemplu: micul-dejun pentru a-ţi începe ziua), dar şi drept gustări în timpul zilei. Fructele şi legumele sunt o sursă de vitamine, minerale, polifenoli şi carbohidraţi, ce contribuie la reglarea funcţiilor corpului. Atunci când alegem sucuri, putem fi siguri că nu conţin aditivi artificiali, zahăr, sirop sau alţi îndulcitori, conservanţi, coloranţi sau alte ingrediente care îmbunătăţesc gustul, culoarea sau consistenţa.

Cum se obţin sucurile?

Sucurile sunt produse în întregime naturale, făcute exclusiv din fructe şi legume sănătoase, coapte, proaspete sau conservate. Sunt obţinute prin presarea sucului din pulpă sau prin frecare mecanică. Fructele şi legumele folosite în producerea sucurilor sunt spălate, sortate şi direcţionate fie spre presare, fie spre frecare.

Ce fel de ambalaje se folosesc la sucuri?

Sucuri pot fi ambalate în recipiente aseptice de sticlă sau plastic, în ambalaje de carton sau ambalaje de tip bag-in-box. Sucul în ambalaje de sticlă este pasteurizat prin încălzire la aproximativ 80-90°C, timp de aproximativ 15 minute. Sucul ambalat în alte tipuri de ambalaje este pasteurizat în pasteurizatoare cu funcţionare sub presiune timp de 15 secunde, apoi răcit rapid şi turnat într-un ambalaj steril. Principiul general este: cu cât timpul de pasteurizare este mai scurt, cu atât va creşte temperatura şi vice versa.

Ce poate fi adăugat în compoziţia sucurilor?

Sucul de fructe este forma procesată cea mai apropiată sucurilor proaspete. Acest lucru se datorează numărului limitat de aditivi permis pentru sucurile de fructe. Aditivi aprobaţi includ acidul citric (până la 3 g/l), vitamine şi săruri minerale, iar pentru sucul de roşii, sare, condimente şi ierburi aromatice. Aromele artificiale, îndulcitorii, coloranţii şi conservanţii sunt interzişi. Din 28 octombrie 2013, sucurile din fructe şi roşii nu mai pot include niciun fel de zaharuri, inclusiv zaharină, sirop de glucoză, sirop de glucoză-fructoză, glucoză sau fructoză[1].

Ce sunt mousse-urile?

Mousse-urile sunt produse obţinute în principal din piure de fructe sau din piure de fructe şi morcov, toate sănătoase, coapte, proaspete sau conservate. Piureul este un produs al cărui compoziţie chimică este similară fructelor sau legumelor din care acestea sunt făcute. Unul dintre avantajele mousse-urilor este conţinutul de fibră (pectina): întâlnită în mousse-uri, aceasta adaugă un plus de savoare, oferind o senzaţie de consistenţă. Mousse-urile sunt, de asemenea, o sursă de fibre solubile. 100 de grame de mousse este echivalentul unei porții de morcov şi de un fruct, una dintre cele 5 porţii recomandate de fructe sau legume proaspete pentru consum imediat – disponibile într-un ambalaj avantajos, funcţional, perfect pentru călătorii, la muncă, la şcoală sau în maşină.


 

Vezi si:

Unde mergem cu copilul in weekend

La ce restaurante kid-friendly mergem cu copilul

10 desene animate cu masini


 

Care sunt beneficiile consumului de mousse-uri?

Beneficiile mousse-urilor şi piureurilor de fructe includ conţinutul bogat în fibre, atât în formă solubilă, pectina, cât şi în formă non-solubilă, constând în bucăţele de morcovi sau pereţi celulari de fructe (celuloză, lignină şi hemiceluloză). Pectina ce se găseşte în mousse-uri îmbunătăţeşte aroma produsului şi dă consistenţă, oferind, de asemenea, şi fibre solubile. Fructele conţin compuşi fenolici din grupul bioflavonoidelor. Mousse-urile pe bază de piure de morcov conţin beta-caroten, adică pro-vitamina A. Mousse-urile şi piureurile de fructe conţin elemente valoroase şi esenţiale, în special potasiu, calciu şi magneziu. Asemenea fructelor şi legumelor, mousse-urile conţin şi o compoziţie redusă de proteine ​​şi grăsimi.

Cum sunt produse mousse-urile?

Mousse-urile şi piureurile din fructe şi legume sunt produse obţinute din paste de fructe sau de legume, uneori cu suc concentrat adăugat. Mousse-urile din fructe şi legume 100% conţin numai fructe şi legume, eventual cu arome. Piureurile sunt realizate din legume şi fructe precum morcovi, banane, mere, căpşuni şi caise. Piureurile sunt obţinute exclusiv din fructe sau legume sănătoase, coapte, proaspete sau conservate. Sunt obţinute prin fragmentarea, fierberea şi frecarea mecanică a fructelor sau legumelor, rezultând un produs uniform, dens, fără părţi necomestibile (seminţe şi miez). Mousse-urile şi piureurile din fructe şi legume sunt produse ale căror compoziţie chimică este similară fructelor sau legumelor din care acestea sunt produse. Mousse-urile sunt obţinute prin amestecarea piureurilor de fructe şi de obicei morocovi împreună cu sucuri concentrate pentru a obţine parametrii organoleptici potriviţi: extract acid şi consistenţă. Mousse-urile pot fi îmbogăţite cu vitamine. Mousse-urile 100% nu conţin zahăr adăugat, aroma lor dulce provenind din piureurile şi sucurile utilizate. Culoarea mousse-urilor este cea a ingredientelor naturale folosite: morcovi sau alte fructe şi legume, fără coloranţi adăugaţi.

Campania „Mousse şi suc 100% – aici sunt vitaminele isteţe!” are ca punct de plecare ideea că sucurile 100% şi mousse-urile sunt „soluţii smart”, deoarece sunt atractive, moderne şi mai ales, convenabile. Sucurile şi mousse-urile sunt vitamine isteţe, deoarece ambalajul lor le transformă în fructe în forme moderne. Acest lucru le permite consumatorilor să se bucure de ele oricând şi oriunde.

Uniunea Naţională a Producătorilor de Suc (KUPS) este angajată într-un proces de popularizare a sucurilor 100% şi mousse-urilor şi educarea consumatorilor în ceea ce priveşte alimentaţia echilibrată. Campania „Mousse şi suc 100% – aici sunt vitaminele isteţe!” continuă activităţile anterioare ale Asociaţiei prin care aceasta a promovat obiceiurile alimentare sănătoase, în special prin activităţi legate de programul „5 porţii de legume, fructe sau sucuri”.

Rezultatele cercetării desfăşurată în martie şi aprilie confirmă în mod clar raţionamentul din spatele campaniei „Mousse şi suc 100% – aici sunt vitaminele isteţe!”. Studiul arată că încă nu înţelegem că sucurile şi mousse-urile gata făcute sunt produse naturale, în conformitate cu normele europene. Din păcate, s-au dezvoltat multe mituri în jurul acestei categorii de produse, inclusiv convingerea că acestea conţin zahăr. Totuşi, acest lucru nu este adevărat. Acesta este motivul pentru care scopul principal al campaniei este educarea părinţilor şi copiilor cu privire la faptul că sucurile şi mousse-urile pot constitui un element important pentru o alimentaţie echilibrată şi bogată în vitamine şi substanţe nutritive – afirmă Barbara Groele, Secretar General KUPS.

Ce ar convinge mamele din România să ofere în mod regulat copiilor lor sucuri şi mousse-uri gata făcute şi sănătoase? Mai mult de jumătate dintre respondente spun că au nevoie de asigurare că sucurile sunt o sursă de vitamine şi minerale (61%) şi garanţia că acestea sunt naturale (55%). Răspunsuri similare s-au obţinut şi în cazul mousse-urilor: una din trei mame vor să fie sigure că mousse-urile sunt naturale (36%) sau că acestea sunt o sursă de vitamine şi minerale (34%).

Pentru mai multe informaţii despre campanie, accesaţi www.sucsimousse.eu şi pagina de Facebook Trăieşte SMART.

Campania este finanţată de Uniunea Europeană şi Republica Polonă, precum şi din Fondul de promovare a Fructelor şi Legumelor oferit de KUPS.

[1] Directiva Parlamentului European şi a Consiliului European 2012/12 / WE din 19 aprilie 2012, ce modifică Directiva 2001/112 a Consiliului / WE privind sucurile de fructe şi anumite produse similare destinate consumului uman.

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU