Muzeul Etnografic al Transilvaniei | Cluj-Napoca

    Muzeul Etnografic al Transilvaniei este înfiinţat în iunie 1922, fiind cel mai vechi de acest gen din România şi unul dintre cele mai prestigioase din Europa. Dispune de un patrimoniu de peste 100.000 de piese de port popular şi mărturii ale diferitelor obiceiuri străvechi, reflectând ocupaţiile și obiceiurile populaţiei transilvănene.

    Muzeul se află în clădirea Reduta de pe str. Memorandumului nr. 21, unde a avut loc în 1894 procesul memorandiştilor, eveniment cu largi ecouri internaţionale. Muzeul funcționează în această clădire până astăzi, transformându-se astfel într-unul dintre cele mai importante repere de pe harta culturală a României.

    Colecţiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei cuprind 41.542 de artefacte originale, provenite din cercetări de teren, din cumpărarea, acceptarea sau contopirea unor colecţii şi din achiziţii efectuate la sediu. Databile în perioada secolelor XVII–XX, majoritatea artefactelor provine din mediul rural transilvănean, respectiv din ambianţa culturală a principalelor etnii din Transilvania: români, maghiari, saşi, romi. Muzeul deţine însă şi piese din celelalte provincii româneşti, precum şi piese din afara graniţelor ţării. Patrimoniul muzeului este organizat în 8 sectii: Ceramică, Textile, Ocupaţii, Port, Locuinţă-alimentaţie, Obiceiuri, Secţia în aer liber şi Secţia internaţională.

    muzeul etnografic opinci
    Sursa: facebook.com/muzeul.etnografic.al.transilvaniei/
    muzeul etnografic papusa porumb
    Sursa: facebook.com/muzeul.etnografic.al.transilvaniei/

    Actuala expoziţie permanentă, intitulată „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII–XX”, vernisată în anul 2006, încearcă să reconstituie, prin exponate, acest univers rural, caracterizat prin organicitate, evidenţiind complexitatea sa nebănuită şi coerenţa funcţională a componentelor sale.

    10 Stațiuni Balneoclimaterice pentru Vacanțele Familiilor cu Copii în România

    Fototeca instituţiei numără 45.387 de imagini, primele fiind realizate în 1922, anul înfiinţării ei, de către Romulus Vuia. Cu puţine excepţii, ea conţine imagini pe suport de hârtie ale negativelor din Arhiva de negative şi diapozitive, restul imaginilor provenind din exterior.

    costume Muzeul Etnografic al Transilvaniei
    Sursa: facebook.com/muzeul.etnografic.al.transilvaniei/
    Muzeul Etnografic al Transilvaniei costume populare
    Sursa: facebook.com/muzeul.etnografic.al.transilvaniei/

    În arhiva de negative şi diapozitive se păstrează 46.185 negative şi un număr de 10.005 diapozitive, printre care şi plăci autochrom. O parte considerabilă a acestora a fost realizată pe sticlă, în perioada „clasică” a fotografierii etnografice, premergătoare anilor 1950, iar alta cuprinde imagini pe celuloid. Imaginile surprind, astfel, atât elemente culturale dispărute ale satului tradiţional transilvănean, cât şi transformările sale culturale, intervenite în perioada postbelică.

    Muzeul Etnografic al Transilvaniei exponate
    Sursa: facebook.com/muzeul.etnografic.al.transilvaniei/
    Muzeul Etnografic al Transilvaniei tablouri
    Sursa: facebook.com/muzeul.etnografic.al.transilvaniei/

    8+ Restaurante cu Loc de Joacă pentru Copii în Cluj Napoca

    Muzeul Etnografic al Transilvaniei ulcele
    Sursa: facebook.com/muzeul.etnografic.al.transilvaniei/

    PROGRAM DE VIZITARE

    • Miercuri-Duminică: 10-18 (ultima intrare 17:00)

    45+ Seriale pentru Adulți care Merită (Re)Văzute și în 2022

    Bilete de intrare Muzeul Etnografic al Transilvaniei

    • Adulti – 11 RON
    • Pensionari/Veterani de razboi si vaduvele acestora 50% Discount – 5.5 RON
    • Prescolari/Elevi/Studenti/Adulti cu dizabilitati cu severitate de nivel mediu/usor – 75% Discount – 2.75 RON
    • Bilet intrare Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Grup (MINIMUM 10 persoane) – 25% Discount – 8.25 RON

    * Se poate alege ziua de vizitare a muzeului (în funcție de programul acestuia) timp de 30 de zile de la data cumpărării biletelor.

    5 Parcuri de Aventură Spectaculoase & Kid-Friendly în Cluj

    muzeul etnografic opinci muzeul etnografic papusa porumb costume Muzeul Etnografic al Transilvaniei Muzeul Etnografic al Transilvaniei costume populare Muzeul Etnografic al Transilvaniei ulcele Muzeul Etnografic al Transilvaniei tablouri Muzeul Etnografic al Transilvaniei exponate

    Detalii Locație

    Județ:
    Cluj

    Oraș:
    Cluj-Napoca

    Adresa:
    Strada Memorandumului, 21

    DISTRIBUIE
    GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm să revii!

    EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

    NICIUN COMENTARIU

    ADAUGĂ COMENTARIU