Noi modalităţi la înregistrarea naşterii copilului. Termenul creşte de la 15 la 30 de zile

Potrivit Mediafax, guvernul a stabilit printr-o ordonanţa de urgenţă noi modalităţi de înregistrare a naşterii copilului. Astfel, termenul în care trebuie finalizate demersurile creste de la 15 la 30 de zile, anunţă MAI.

Conform Ordonanţei de urgenţă nr.33/2016 publicată în Monitorul Oficial, demersurile pe care parintii trebuie sa le faca pentru înregistrarea naşterii copilului trebuie finalizate în termen de 30 de zile de la naştere, comparativ cu 15 zile cât era pana în prezent, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

În situaţia în care este depăşit termenul de 30 de zile, procedura va continua pe cale administrativă, fără a fi aplicată procedura de înregistrare tardivă a naşterii pe cale judecătorească, anunţă MAI.

„Astfel, înregistrarea naşterii se va face cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale şi cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor sau, după caz, al municipiului Bucureşti. În vederea înregistrării naşterii se vor efectua, după caz, o serie de activităţi de către autorităţile statului (verificări în registrele de stare civilă, în evidenţele cazierului judiciar şi în evidenţele operative, luarea unor declaraţii etc.).”, se notează în comunicat.

Tot ca noutate, nu va mai fi solicitată expertiza medico-legală, obligatorie până acum în cazul înregistrării tardive a naşterii. Potrivit Ordonanţei, aceasta poate fi solicitată acum numai dacă nu există un certificat medical constatator al naşterii.

Prevederile noului act normative se aplică şi în cazul copiilor mai mari şi a adulţilor a căror naştere nu a fost înregistrată în registrele de stare civilă.


 

Vezi si:

Concediul de ingrijire a copilului. Noile norme si cum poti beneficia de indemnizatie

Festivaluri kid friendly din Bucuresti in 2016

Sfaturi de la specialisti privind diversificarea alimentatiei bebelusului


 

În cazul copiilor instituţionalizaţi în actele de identitate eliberate se va înscrie domiciliu sau reşedinţa la adresa instituaţiei sau a centrului unde sunt instituţionalizaţi.

“De asemenea, persoanele care sunt internate într-o unitate sanitară pot solicita eliberarea unui nou act de identitate serviciului public comunitar de evidenţă a persoanele pe raza căruia se află instituţia sanitară ”, precizează reprezentanţii ministerului.

Ordonanţa de urgenţă a fost aprobată în şedinţa de Guvern din 28 iunie şi face parte din seria de măsuri propuse de Executiv şi implementate de Ministerul Afacerilor Interne pentru debirocratizarea şi simplificarea procedurilor administrative.

Sursa: mediafax. Foto: flickr

DISTRIBUIE
Salut! Sunt tatăl unei fetiţe minunate de 11 ani, care mă motivează zi de zi să fiu mai bun decât am fost, mai bun cu mine şi cu ceilalţi. Mă pasionează muzica, grafica şi posibilităţile infinite ale internetului. Mă preocupă modul în care putem îmbunătăţi traiul în comun în societate. Îmi doresc ca fiecare dintre noi să-şi propună să construim împreună o lume cu multe oportunităţi pentru noi şi copiii noştri.
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU