Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

    Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” al Municipiului București, este o instituție muzeistică, destinată popularizării astronomiei, subunitate a Muzeului Municipiului București. Prin dotările și facilitățile sale, ca o fereastră deschisă spre cer, el oferă tuturor celor interesați posibilitatea urmăririi prin lunetă a spectacolului bolții cerești.

    Ridicată în primul deceniu al secolului trecut, construită să arate ca o corabie ancorată chiar în centrul orașului București, clădirea ce găzduiește Observatorul Astronomic al municipiului a fost inaugurată în toamna anului 1910.

    Colaj de fotografii cu Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
    Sursa: astro-urseanu.ro
    Amiralul Vasile Urseanu portret
    „Mi-am construit casa în formă de yacht, având o cupolă de observator,
    ca în același timp când fac observații cu luneta, să am senzația că plutesc și pe mare”
    Amiralul Vasile Urseanu (1848-1926)
    Sursa: astro-urseanu.ro

    După 1990 în clădire a fost sediul Agenției Spațiale Române iar în 1996 Observatorul a fost reinaugurat ca „Observator Astronomic Municipal”.

    Din 2008, Observatorul a fost dotat cu un telescop ce permite observarea Soarelui în altă lungime de undă. Astfel vizitatorii pot observa erupțiile solare și corpurile cerești mult mai bine decât o puteau face până atunci.

    Din 2009 s-a inaugurat prezentarea „Călătorie prin Univers”, o călătorie virtuală prin Cosmos la care au participat câteva mii de oameni.

    Observatorul Astronomic pune la dispoziție o bibliotecă ce conține sute de titluri de cărți și reviste. Aici poți descărca reviste și cărți scanate (în format pdf) și să citești adevărate file de istorie. Titlurile sunt cunoscute a fi fără drepturi de autor.

    Vezi și ghidul universului.

    Program de vizitare la Observatorul Astronomic

    Îți prezentăm mai jos programul observațiilor astronomice prin telescop. Pentru programul prezentărilor de planetariu mergeți aici. Pentru programul prezentărilor de astronomie de la Muzeul Municipiului București mergeți aici.

    Vă așteptăm la observații astronomice numai după programul de mai jos. Observațiile astronomice de seară se fac numai dacă cerul este senin. Observațiile solare se fac numai când este senin și înălțimea Soarelui deasupra orizontului este favorabilă.

    Activitate Intervalul orar
    Expoziția de astronomie miercuri: 10-18
    joi: 10-21:00
    vineri: 10-21:00
    sâmbătă: 10-21:00
    duminică: 10-18
    Observații astronomice de seară joi, vineri și sâmbătă de la ora 19:00; ultimul vizitator intră la ora 21:00. Programul se încheie la 21:30
    Observații astronomice de zi (observarea Soarelui) miercuri: 11-14
    joi: 14-16
    vineri: 14-16
    sâmbătă: 14-16
    duminică: 11-14

    Pe timpul iernii se recomandă, pentru observațiile solare, prima parte a intervalului afișat. Pe timpul verii, Soarele apune mai târziu și poate fi observat până în orele 17-18.

    În lunile noiembrie, decembrie, ianuarie și februarie, intrarea pe terasa la observațiile nocturne se face din 30 în 30 min după cum urmează: 19:00, 19:30, 20:00, 20:30, ultima intrare 21:00.

    Pentru a te asigura că afli programul de vizitare corect verifică site-ul oficial aici.

    Contact

    • Adresa: Bd. Lascăr Catargiu, nr.21, sect. 1, Bucureşti;
    • Telefon: 0722 521 939 (doar în orele de program);
    • Facebook: https://www.facebook.com/astrourseanu

    Observatorul este situat între Piața Romană și Piața Victoriei și se poate ajunge la el cu următoarele mijloace de transport în comun:

    • autobuzul 300, 381 – stația Orlando;
    • metroul stația Piața Romana sau Piața Victoriei;
    • tot ce circulă până la Piața Victoriei sau Piața Romană;

    Parcarea se poate face pe strada Amiral Vasile Urseanu care de obicei seara nu este foarte ocupată.

    Informațiile utile

    Pentru efectuarea de observații astronomice costul unui bilet este de 5 lei, iar pentru categoriile care beneficiază de reduceri (elevi, studenți, pensionari) biletul redus costă 2 lei. Toate biletele se achiziționează de la punctul de observații.

    Taxa de ghidaj pentru grupuri, pentru expoziția permanentă de astronomie, este de 6lei/persoană. Din cauza spațiului de expunere foarte mic, nu putem oferi ghidaj pentru persoane individuale, acesta fiind auzit de toti cei prezenți în sală.

    Înainte de a vizita Observatorul citește următoarele ghiduri:

    Nu sunt necesare programari prealabile însă pentru grupurile numeroase (peste 15 persoane) este bine să se anunțe înainte, pentru o organizare mai bună. Participarea la observații și prezentări se face pe bază de bilet.

    Alte taxe: taxa de fotografiere în sediu de către turişti 15 lei; taxa de fotografiere profesionistă, filmare TV filme documentare 40 lei m2/ oră. Toate aceste taxe se plătesc anticipat la casierie Muzeului Municipiului București. Observatorul Astronomic nu eliberează facturi ci doar chitanțe.

    Informațiile despre programul de vizitare au fost verificate în luna martie 2019.

    Pentru a beneficia de informații corecte verificați programul de vizitare pe acest site. Există zeci de site-uri de evenimente care dau programul greșit și nu suntem responsabili dacă informațiile lor sunt greșite.

    Mai multe detalii pe pagina astro-urseanu.ro.

    Amiralul Vasile Urseanu portret Colaj de fotografii cu Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

    Detalii Locație

    Județ:
    București

    Oraș:
    București

    Adresa:
    Bulevardul Lascăr Catargiu, 21

    DISTRIBUIE
    GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm să revii!

    EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

    NICIUN COMENTARIU

    ADAUGĂ COMENTARIU