Povesti Terapeutice pentru Copii și Părinți

Povești terapeutice pentru copii, care ne ajută să clădim relații mai bune cu copiii noștri, care le transmit acestora principii sănătoase plecând de la situații critice și probleme cu care cei mici se confruntă.

Antonia Noel, consultant în comunicare, formator specializat în educarea adultilor si a copiilor prin Metoda ESPERE®, a lansat luna aceasta o colectie de povesti terapeutice pentru copii si adulti.

Colectia se numeste „Comunicare psiho-sociala acasa si la scoala” si propune o serie de patru istorioare care abordeaza universul emotional al copiilor.

CITEȘTE POVEȘTI TERAPEUTICE

M-au incantat foarte mult aceste carticele, deoarece le putem transmite copiilor principii sanatoase de comunicare prin povesti terapeutice. Stim cu totii ca cei mici se deschid in fata povestilor si primesc mesaje educative transmise de acestea mult mai bine decat prin alte mijloace.

Fiecare carticica trateaza, prezinta o situatie critica, o problema cu care se pot confrunta copiii si prin care se transmite o nevoie in comunicare, in relationare, iar la finalul povestii este si explicatia “fenomenului” din punctul de vedere al comunicarii ESPERE®. Pe scurt, se prezinta o situatie dificila dar se ofera si solutia specifica Metodei ESPERE®, metoda de pedagogie a comunicarii, fondata de psihosociologul francez Jacques Salomé.

Dintre cele 4 istorioare, poate cea mai practica si de impact este „Mama iepuroaica si bulgarele otravit”.

mama iepuroaica poveste tereapeuticaAstfel, aceasta povestioara pentru copii cu iepurasi ne ajuta sa constientizam cat de importante sunt

cuvintele pe care le folosim in comunicare si mesajele pe care le transmitem. Impactul mesajelor noastre asupra celor din jur poate fi devastator….de multe ori folosim (fie noi adultii, fie copiii) cuvinte care ranesc, jignesc iar aceasta povestioara ne ajuta sa constientizam ca suntem responsabilit de ceea ce vorbim.

oita vesela poveste terapeutica

Cumva in continuarea ideii despre responsabilitate in comunicare din prima carte, povestea pentru copii „Oita vesela si blana încâlcita” vine sa intareasca si sa dezvolte mesajul despre efectul nociv al cuvintelor negative pe care le folosim.

Atunci cand etichetam copilul, cand aude de la noi, parintii sau de la cei din jur, mesaje negative (nu esti in stare, nu esti bun de nimic, nu esti de incredere….) copilul creste cu aceste convingeri si poate sa fie foarte afectat de ele atat in viata de copil cat si cea de adult. Daca nu primeste o ”restaurare” a convingerilor despre sine, o reparare a stimei si a increderii de sine, va ajunge un adult neincrezator in fortele proprii si in oameni.

ratusca poveste terapeuticaPovestea terapeutica pentru copii „Ratusca, sarpele si barza înteleapta” abordeaza o tema mai putin confortabila si anume cea a abuzului fizic sau cu tenta sexuala exercitat de adulti asupra copiilor. O experienta traumatizanta pentru copii (nu va speriati povestioara nu este brutala, abuzul este sugerat mai mult prin trairea pe care o descrie ratusca-victima), daca nu este impartasita cu parintii pentru ca acestia sa ia masurile necesare, poate genera neincredere in sine, in oameni, in viata. Oricum, cel mai bine este ca parintii sa citeasca inainte povestioara pentru a fi siguri ca este potrivita a fi citita copilului (potrivita varstei acestuia). Un abuz asupra copilului, fie verbal fie fizic nu se sterge usor din mintea si inima copiilor, efectele acestuia persista in timp iar cand copilul devine adult se poate confrunta cu probleme de incredere in oameni.


soarecele-povesti-terapeuticePovestea pentru copii „Soarecele si bursucii”
abordeaza deasemenea o tema mai delicata, cea a rolului parintilor in relatiile de familie, atunci cand copiii sunt adoptati. Se poate extrapola insa aceasta situatie la orice familie, caci situatii similare se regasesc in toate familiile: nevoile si asteptarile parintilor versus nevoile copiilor.

Fiecare istorioara propune la finalul cartii si o rezolvare a situatiei prezentate, precum si o explicatie din perspectiva metodei de comunicare relationala ESPERE®.

Aceste povesti terapeutice pentru copii sunt concepute pentru a fi citite de catre copil sub supravegherea sau împreuna cu adultul. Fiecare poveste propune spre rezolvarea situatiei din carte un instrument al Metodei ESPERE®, metoda de pedagogie a comunicarii, fondata de psihosociologul francez Jacques Salomé.

Ne bucuram ca pe piata romaneasca au inceput sa apara carti pentru copii scrise de autori romani, cu tematica psihologica, povesti terapeutice pentru copii am putea spune, din care copiii pot invata despre sentimente, emotii, relationare si responsabilitate. O felicitam pe aceasta cale pe Antonia Noel, pentru aceasta colectie minunata si care sunt sigura ca va ajuta multe familii in dezvoltarea unor relatii sanatoase si de incredere.

Colectia de carti pentru copii “Comunicare psiho-sociala acasa si la scoala” poate fi comandata la adresa [email protected] sau de aici. Pana pe 20 decembrie 2014 colectia de 4 carticele poate fi cumparata la pretul de 30 de lei.

Mai multe informatii despre aceasta coletie de carti pentru copii puteti gasi pe pagina de facebook.

 

Tip selectie: Pe incercate

Review scris de Zina Nichita – Editor Gokid

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU