Sânziene, ie, floare și lumină. Târg de Sânziene cu ateliere de creație la Muzeul Satului

Miercuri 24 Iunie 2020
București

Vă invităm miercuri, 24 iunie, de la ora 11:30, să intrați în povestea plină de magie și de frumusețe a Sânzienelor. Ca în fiecare an, Muzeul Satului readuce în atenție tradițiile și obiceiurile acestei zile: de la împletirea coroniței din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea și participarea la târgul de Sânziene. Nu vor lipsi atelierele de creație: coronițe și cusături românești.

Accesul la târg se face cu plata biletului de intrare în muzeu. Cei care vor veni îmbrăcați în ie/cămașă românească vor avea intrarea gratuită.

În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinități nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile și suferințele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul.

În dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va muri repede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș. Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii și este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene au loc bâlciuri și iarmaroace. În trecut, acestea erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei.

Sărbătoarea din 24 iunie mai este cunoscută în popor și sub numele de Drăgaica. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Și nu în ultimul rând, pe 24 iunie este sărbătorită ia: este Ziua internațională a Iei începând din 2013, la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”.

Program:


 RECOMANDARE


11:30 – 13:00 – Ateliere de cusături (Gospodăria Sanţ)
Cusături românești – coord. Carmen Elena Firea – 15 lei/copil (7-12 ani)

13:00 – 14:00 – Atelier de coroniţe de flori – participare gratuită (Câmpu lui Neag)

9:00 – 19:00 – Târgul Sânzienelor: târg de ii, țesături, podoabe, flori…

În conformitate cu Ordinul nr. 2879/967/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților ı̂n condiții de siguranță sanitară ı̂n domeniul culturii, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” pune la dispoziția publicului său vizitator:

• Dezinfectanți pentru mâini la fiecare intrare în muzeu;
• Verificarea temperaturii prin intermediul termo scannerelor de la intrările în muzeu;
• Posibilitatea plăților prin POS;
• Spații de siguranță, delimitate ca atare;
• Fluxuri de vizitare marcate corespunzător;
• Afișe, anunțuri și panouri cu instrucțiuni pentru asigurarea unui mediu sigur din punct de vedere sanitar.

În momentul participării la evenimentele din incinta muzeului (târguri, ateliere, expoziții), publicul trebuie să respecte următoarele reguli:

• Purtarea măștii de protecție pe toată durata evenimentului;
• Verificarea temperaturii la intrarea în muzeu (unde se află aparate de tip termo scannere); În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3° C este interzisă participarea la eveniment;
• Spălarea și dezinfectarea mâinilor ori de câte ori este nevoie;
• Menținerea distanței fizice de 1,5 m între persoane;
• Evitarea formării de grupuri;
• Vizionarea spectacolelor folclorice folosind spațiile din gradenele de lângă scenă marcate;
• Participarea la ateliere de creație respectând regulile de distanțare fizică; însoțitorii sunt rugați să folosească căile de acces marcate și să păstreze distanța socială;
• Aruncarea măștii la gunoi în recipiente separate, marcate corespunzător;

Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru faptul că vă protejați atât pe dumneavoastră, cât și pe cei din jur și vă așteptăm cu drag la muzeu!

Detalii Eveniment

Data:
Miercuri 24 Iunie 2020

Program:
11:30 - 19:00

Orasul:
București

Detalii Locație

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Județ:
București

Oraș:
București

Adresa:
Șoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff, Şos. Kiseleff nr. 28-30

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL