Tur pietonal ghidat al curților interioare de pe Calea Victoriei

Duminică 23 Octombrie 2022
București

Duminică, 23 octombrie, între orele 16:00-19:00, te invităm să descoperi un fel particular de a te apropia de oraș și de a privi orașul istoric într-un tur pietonal pe Calea Victoriei. Explorăm împreună cu arhitecta Andreea Boldojar istoriile unuia dintre cele mai cunoscute bulevarde tradiționale ale capitalei.

Plimbarea ghidată durează 2 ore și pornește din curtea interioară a imobilului Pherekyde de pe Calea Victoriei 122.

Detalii pentru înscrieri: https://www.facebook.com/events/462158182411945/

Unde? Calea Victoriei 122, București

Curțile interioare și pasajele clădirilor sunt locurile ascunse ale cotidianului bucureștean, unde spațiul public și cel privat își pierd limitele clare, devenind lăcașurile unor mărturii ascunse ale perioadelor de transformare din oraș. Arh. Andreea Boldojar a devenit cunoscută în 2021, când a lansat o publicație intitulată ”Curțile Bucureștene. Potențialul ascuns al morfologiei urbane”, în care își prezintă metoda de recuperare a acestor istorii urbane. Turul ghidat oferă ocazia publicului amator, precum și celor cu studii urbanistice, arhitecturale sau artistice, să experimenteze peisajul pietonal într-o lumină nouă, care dezvăluie soluții implementate în diferite momente istorice pentru fenomenul de densificare a Bucureștiului postbelic. Ghidați în citirea semnelor materiale ale transformării locuirii urbane, ale relației dintre societatea modernă cu peisajul orașelor și a viziunilor de sistematizare urbană oferite de arhitecți de renume ai României, participanții vor lua în stăpânire potențialul ascuns al spațiilor din spatele fațadelor.

La finalul acestui tur, locuitorii din vecinătatea blocului de pe Calea Victoriei 122 vor primi invitația de a răspunde pe platforma www.euxine.org unui sondaj de opinie pe tema ”Relații între vecini – reguli de bună vecinătate în cartiere istorice”. Acesta este al doilea dintr-o serie de trei sondaje de opinie menite să participe la conștientizarea rolului pe care cetățenii îl au în conservarea patrimoniului material din perioada interbelică din București. Primele rezultate au fost publicate la sfârșitul lunii septembrie în mediul online și au dezvăluit nevoile de mediere culturală ale comunităților mixte din blocuri istorice pentru administrarea corectă a spațiilor semi-private.

Turul curților interioare de pe Calea Victoriei face parte din proiectul ”Curtea lui Pherekyde”, un proiect dedicat recuperării memoriei colective cu privire la viziunea de locuire colectivă din Bucureștiul interbelic prin tururi și discuții publice, studii și o expoziție de artă contemporană și obiecte de design. Pornind de la studiul imobilului situat la intersecția dintre Calea Victoriei și strada Piața Amzei, supranumit ”imobilul Pherekyde”, construit de arhitectul Tiberiu Niga în 1936, în perioada 15 septembrie – 10 noiembrie, una dintre ultimile curți semi-private, cu acces public din centrul capitalei se transformă într-o scenă a afectelor și a reflexelor memoriei colective.

Proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Societatea Utopică Euxine este o organizație culturală non-profit, înființată în 2021, de Carmen Casiuc și Cristina Bută, cu scopul de a dezvolta un cadru curatorial pentru interpretarea și promovarea patrimoniul internațional din Regiunea Extinsă a Mării Negre prin intermediul artei contemporane.

Detalii Eveniment

Data:
Duminică 23 Octombrie 2022

Program:
De la 16:00

Orasul:
București

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL