Ziua Crucii. Cârstovul Viilor la Muzeul Satului

16-17 Septembrie 2023
București

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită în zilele de 16 și 17 septembrie, la evenimentul intitulat Ziua Crucii. Cârstovul Viilor. Sărbătoare importantă pentru lumea satului, Ziua Crucii înseamnă sfârșitul verii agrare, marcată prin culesul viilor și „bătutul nucilor „.

Ca toate momentele de trecere, Ziua Crucii dăruiește lumii vegetale puteri de tămăduire deosebite, fiind ultima zi în care se culeg plantele de leac; în lumea animalelor, lighioanele se spune că se ascund sub pământ, de unde vor mai ieși abia la Alexiile din primăvara următoare; pe șarpele care peste an a mușcat un om pământul nu îl mai primește la adăpost, fapt pentru care sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub numele de Ziua Șarpelui.

Pentru Biserica Ortodoxă, Ziua Crucii este prăznuită în amintirea celor două evenimente importante legate de Sfânta Cruce, și anume Aflarea Crucii pe care fusese răstignit Mântuitorul și Aducerea Sfintei Cruci în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. În această zi credincioșii țin post pentru a-și aminti de patimile și moartea Domnului, iar tradiția spune ca niciun aliment negru sau purtând însemnul crucii, precum nucile, usturoiul, varza etc., să nu fie consumat acum.

În această zi de sărbătoare, Muzeul Național al Satului vă întâmpină cu produse alese de gastronomie tradițională și creații felurite ale meșterilor populari.
Tradițiile momentului culesului viilor vor fi aduse în fața vizitatorilor, ca în fiecare an, de îndrăgiții membri ai Ansamblului Folcloric Țara Vrancei care vin din istoricul ținut al vinului cu cântec, joc și voie bună.

Sunteți așteptați, așadar, să târguiți, să petreceți și să vă bucurați de tradițiile românești în curtea Muzeului Satului.

PROGRAM

───────── ꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷ ────────

───────── ꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷ ────────

16 septembrie:

– orele 9:00 – 19:00 – târg
– orele 9:00 – 12:00 – slujbă religioasă la Biserica Turea

17 septembrie:

– orele 9:00 – 19:00 – târg
– orele 14:30 – spectacol susținul de Ansamblul Folcloric Țara Vrancei (Focșani, jud. Vrancea) la scena din Satul Nou

📍Muzeul Satului

TOATE EVENIMENTELE


⚠️ GOKID.ro este portal de promovare de evenimente și activități pentru copii. În cazul anulării sau amânării evenimentelor recomandate responsabilitatea aparține organizatorilor. Vă rugăm să contactați organizatorii pentru confirmarea desfășurării evenimentelor la datele anunțate. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă dorim să vă bucurați de evenimente cât mai reușite!

Sursa: https://www.facebook.com/events/311540734694531

Detalii Eveniment

Perioada:
16-17 Septembrie 2023

Ora incepere:
09:00

Ora terminare:
19:00

Orasul:
București

Detalii Locație

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Județ:
București

Oraș:
București

Adresa:
Șoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff, Şos. Kiseleff nr. 28-30

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL