În data de 18 februarie 2023, două expoziții cuprinzând câte 1000 de cocori origami vor fi deschise, în paralel, în Cluj-Napoca și Fuengirola (Spania), marcând dorința de pace a oamenilor de toate vârstele din cele două zone ale Europei.
Timp de o lună vă invităm să contribuiți la realizarea celor 1000 de cocori ai păcii, fie participând la atelierele organizate la muzeu, fie aducând cocorii gata confecționați.
Cutia de colectare este pregătită, se află la muzeu, unde ne vom întâlni și cu cei care doresc să participe și la ateliere.
Rezervați-vă acum locul la ateliere completând formularul: https://forms.gle/GfUF9sPiChQ7wXLq8
În cultura japoneză, cocorul este considerat o ființă magică, un simbol al nemuririi. Potrivit străvechilor tradiții din această țară, cei care reușesc să confecționeze o mie de cocori origami își vor vedea îndeplinită una dintre cele mai mari dorințe. Realizarea a o mie de cocori din origami (numită în limba japoneză sembazuru) este practicată în Japonia, atât individual, pentru îndeplinirea unor dorințe personale, cât și în grupuri mai restrânse sau mai largi, pentru realizarea unui deziderat comun.
Origami, arta japoneză a plierii hârtiei, are certe beneficii pentru dezvoltarea capacităților fizice și intelectuale ale celor care o practică. Origami sprijină dezvoltarea creierului, dezvoltă imaginația și simțul culorilor, îmbunătățește concentrarea și conștientizarea spațială. Din acest motiv, origami este o formă de artă foarte bine reprezentată în sistemul educațional din Japonia, și cunoscută azi în întreaga lume.
La mijlocul secolului al XX-lea, povestea celor 1000 de cocori a dobândit o dimensiune mondială și o semnificație specială legată de lupta pentru pace. Simbolul celor 1000 de cocori origami pentru pace a pornit de la povestea fetiței de 12 ani, pe nume Sadako Sasaki, născută la Hiroshima, devenită victima exploziei nucleare din 6 august 1945, dezvoltând zece ani mai târziu o formă gravă de leucemie (boala bombei atomice) În speranța însănătoșirii Sadako a confecționat cocori până la încetarea sa din viață.
Trei ani mai târziu, oameni din întreaga lume au început să trimită cocori în Parcul Păcii din Hiroshima, la statuia lui Sadako. Ei fac auzită încă o dată dorința scrisă la baza monumentului : ” Acesta este strigătul nostru, aceasta este rugăciunea noastră: PACE ÎN LUME!”.
Astfel realizarea celor o mie de cocori origami a devenit un simbol al păcii în întreaga lume. Mesajul de pace transmis de Sadako Sasaki și de cei o mie de cocori realizați de ea și de micii ei prieteni călătorește de atunci pe toate meridianele globului.Zborul pentru pace al celor 1000 de cocori este promovat acum, în cadrul unui proiect Erasmus+, de Muzeul Etnografic al Transilvaniei și de Asociația Para la Inteligencia Social, PLIS, din Fuengirola, Spania. Partnenerii noștri sunt, până acum, Centrul Cultural Japonez și Centrul de Studii Japoneze Sembazuru (ambele funcționând în cadrul Universității Babeș Bolyai), Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Anime Culture Club.
Proeictul nostru începe acum, și se va încheia în 18 februarie, o dată apropiată de împlinirea unui an de la începerea celui mai recent conflict major din Europa: războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
Detalii Locație
Muzeul Etnografic al Transilvaniei | Cluj-Napoca
Județ:
Cluj
Oraș:
Cluj-Napoca
Adresa:
Strada Memorandumului, 21