5 Activități pentru copii +3 ani, care dezvoltă abilități

Îți propunem 5 activități pentru copii +3 ani, interesante și distractive pentru întreaga familie, modalități excelente de a petrece timp de calitate împreună, la pachet cu dezvoltarea de abilități pentru cei mici.

Aceste activități copii +3 ani, aduc în plus numeroase beneficii pentru dezvoltarea copilului:

Dezvoltarea abilităților matematice. Activitățile care implică recunoașterea de forme sau de modele, reguli și tipare ajută la dezvoltarea abilităților logico-matematice.

Îmbunătățirea abilităților cognitive. Atunci când copilul recunoaște forme sau creează modele, acesta își îmbunătățește abilitățile cognitive, cum ar fi atenția, memoria, concentrarea și gândirea logică. Copilul are chiar ocazia de a înțelege concepte științifice de bază.

Încurajarea creativității. Copilul poate fi încurajat să creeze modele noi și să experimenteze cu diferite obiecte și mișcări, ceea ce poate stimula creativitatea.

10 Cadouri pentru Copii care Construiesc! Jucării STEM Interactive și Educative

Întărirea legăturilor familiale. Activitățile de joc care implică întreaga familie pot consolida legăturile dintre membrii familiei și pot crea oportunități pentru comunicare și colaborare.

Reducerea stresului. Jocurile și activitățile de acest fel pot ajuta la reducerea stresului și pot îmbunătăți atât starea de spirit a copilului cât și atmosfera din sânul familiei.

Învățarea experiențială. Jocurile și activitățile practice de acest fel oferă oportunități prin care copilul poate explora și experimenta cu diferite obiecte și idei.

5 Activități pentru Copii +3 ani, care dezvoltă abilități. Jocuri distractive și educative în familie

1. Facem o hartă!

facem o harta activitati copii +3 aniCând ești mic îți place să înveți cum să ajungi dintr-un loc în altul. Această activitate pentru copii +3 ani nu este doar distractivă, ci și educativă, ajutându-i pe copii să-și dezvolte abilitățile de orientare în spațiu și să înțeleagă mai bine locurile din jurul casei. Nu trebuie decât să faceți o plimbare prin cartier, să observați cu atenție reperele, precum celelalte blocuri sau scări, ghena de gunoi, locurile de joacă sau ale obiective din vecinătate sau de pe rută, parcul, magazinele, parcările, semnele de circulație. O altă variantă interesantă este de a face din memorie harta traseului până la grădiniță sau școală. Fie că folosiți mașina, bicicleta, trotineta sau chiar mijloacele de transport în comun, aceastea nu trebuie să lipsească de pe hartă!

Apoi așezați-vă la masa de lucru și concepeți împreună o hartă. Dacă faceți harta drumului până la școală, încurajați-vă copilul să înceapă harta desenând la început casa. Apoi va putea să includă câteva repere pe hartă. Îl puteți întreba despre locurile și lucrurile văzute pe drum, pentru a-l ajuta să își împrospăteze memoria. Pot fi clădiri sau locuri de joacă, sau repere naturale, precum parcuri, grădini sau râuri și lacuri. Poate chiar și mașini sau mijloace de transport. La final desenați destinația finală, școala. Fiecare reper poate fi prevăzut cu etichete cu nume sau denumiri (acasă, parcul, loc de joacă, stația de autobuz, etc, școala). Întrebați copilul dacă mai sunt și alte detalii pe care ar dori să le includă pe hartă.

În timpul acestei activități de copii +3ani, aveți ocazia să discutați cu copilul despre ceea ce a observat și să îi puneți întrebări interesante despre locurile prin care ați trecut. Veți petrece timp de calitate și veți învăța lucruri noi împreună.

10 Instrumente Muzicale de Jucărie pentru Copii +4 ani

2. Cea mai antrenanta activitate pentru copii 3 ani: Obiecte în echilibru

pantof sport pe varf activitati familii cu copii +3 aniPuteți face un pantof să stea în echilibru pe vârf? După cum vedeți nu stă în echilibru, se clătină și cade. Astfel, împreună cu copilul puteți face muncă de cercetare cu diverse obiecte din casă, invitând copilul să prezică la început ce forme sau obiecte pot sta în echilibru. Apoi ajută-ți copilul să le testeze și observați ce se întâmplă!

Cu ajutorul a trei coli de hârtie formați trei categorii pe care le veți folosi in activitățile cu copiii +3 ani:

1. Obiecte care stau în echilibru
2. Obiecte care câteodată stau în echilibru
3. Obiecte care nu stau în echilibru

Apoi așezați obiectele testate pe categorii. Pentru a fi limpede ce înseamnă fiecare dintre categorii, invită-ți copilul să stea pe 2 picioare și să îți spună în ce categorie este. Va presupune că este în prima categorie. Apoi invită-l să stea într-un picior. După un timp va observa că își pierde echilibrul, ceea ce-l va ajuta să confirme că de fapt este în cea de-a doua categorie!

În concluzie, dacă obiectul se poate echilibra pe TOATE părțile sale, atunci se poate spune că stă în echilibru. Dacă există însă o parte din care își pierde echilibrul, atunci înseamnă că stă doar câteodată în echilibru. Iar dacă nu găsim nicio parte pe care să stea în echilibru (cel mai simplu exemplu este o sferă) înseamnă că… pur și simplu nu poate sta nicicum în echilibru!

La final puteți întreba copilul ce fel de suprafețe ajută la echilibrarea unui obiect, pentru a-l stimula să-și împărtășească ideile științifice! Ati reusit sa puneti in practica aceasta activitate cu copilul de 3 ani? Treceti la urmatoarea activitate!

20 Jocuri de Memorie Distractive pentru Copii de 3-7 Ani

3. Observăm și ne jucăm cu modele (tipare)

activitati copii +3 ani modele tipare Aranjarea obiectelor în modele este una din activitățile de copii +3 ani, care-i ajută pe cei mici să-și dezvolte abilitățile matematice de bază. Încercați această activitate copii 3 ani, simplă și distractivă pentru a-l ajuta pe cel mic să înțeleagă, să identifice și să creeze modele noi.

Jocuri cu modele. Iata ce activități copii +3 ani puteti face:

  • Organizați o mică vânătoare de modele: căutați modele repetitive pe haine, covor, tapet, gresia sau faianța din baie sau bucătărie. Vorbiți despre fiecare model și ajutați copilul să identifice regula care formează modelul. De exemplu, ai putea spune: Observă la faianța din baie noastră: alb, alb, albastru, alb, alb, albastru, alb, alb, albastru.
  • Creați un model: Utilizând obiecte simple, precum cuburi colorate sau piese de lego, creați modele împreună cu copilul. Repetați modelul pe măsură ce arătați fiecare element: cub galben, cub verde, cub roșu, cub galben, cub verde, cub roșu. Sau folosiți obiecte din bucătărie: furculiță, lingură, linguriță, furculiță, lingură, linguriță. Apoi oprește-te și întreabă copilul: Ce urmează? Încurajează copilul să creeze modele noi.
  • Intrați în ritm! Invită-ți copilul să copieze un model simplu de mișcare și sunet, precum acesta:
    • atinge-ți nasul, bate din palme, spune „hei!”
    • atinge-ți nasul, bate din palme, spune „hei!”
    • atinge-ți nasul…
      Apoi oprește-te și întreabă copilul: Ce urmează?
  • Lasă-ți copilul să creeze modele de mișcare și/sau sunete pe care să le copiezi și tu.
  • Jucați „Ghicește regula mea”: folosește mișcări sau obiecte pentru a crea un model simplu. Lasă-ți copilul să ghicească regula pe care ai folosit-o. Apoi inversați rolurile, lăsându-l pe copil să creeze un model folosind o regulă pe care tu trebuie să o ghicești.

20 de Crafturi Creative de Paşti pentru Copii Îndemânatici

4. Sortarea obiectelor, loc de frunte in activitățile de copii +3 ani

activitati copii +3 ani dopuri sticle sortare Sortarea și aranjarea obiectelor permit copilului să observe, să organizeze și să facă conexiuni. În plus poate fi distractiv! Există o varietate de obiecte pe care le puteți utiliza pentru a face sortare: cuburi, piese de joc, animale de jucărie, creioane colorate, animale de pluș și păpuși, diferite tipuri de hârtie pentru craft.

Pentru a începe aceasta activitate pentru copii +3 ani, explicați-i copilului că o colecție este un grup de obiecte care au unele atribute sau calități comune și ajutați-l să strângă o colecție de obiecte precum cele menționate mai sus. Apoi, uitați-vă împreună la obiecte și puneți întrebări pentru a-l ajuta pe copil să descrie fiecare obiect, cum ar fi culoarea, forma, textura și greutatea.

Ce culoare are?
Ce formă are?
Este denivelat sau neted?
Este ușor sau greu?

Ajutați copilul să sorteze colecția pe baza unor reguli, cum ar fi sortarea creioanelor după culoare sau după alte caracteristici, cum ar fi vârful (ascuțit sau tocit), calitatea hârtiei (intactă, ruptă sau lipsă) sau starea creionului (întreg sau rupt). Apoi încurajați-l să sugereze și alte reguli de sortare.

Jocul „Ghicește regula mea” poate fi, de asemenea, o modalitate distractivă de a face sortare. Organizați obiectele în grupuri și lăsați copilul să ghicească regula pe care ați folosit-o. Apoi încurajați-l să vă ajute să terminați sortarea. Apoi, schimbați rolurile și permiteți-i copilului să sorteze obiectele folosind o regulă pe care trebuie să o ghiciți.

Pentru a explora și mai mult, puteți invita copilul să vă ajute cu sarcini casnice care implică sortarea, cum ar fi organizarea rufelor curate sau a deșeurilor reciclabile.

50+ Activități Creative care Dezvoltă Abilitățile Artistice ale Copiilor de 3-6 ani

5. Căutăm forme și construim un colaj de forme, activități copii +3 ani

colaj cu forme activitati copii +3 ani care dezvolta abilitatiDacă privim atent în jur vom fi surprinși de câte forme putem găsi, atât în interiorul cât și în afara casei. Formele se găsesc în mâncare, în arhitectura clădirilor, în semnele de circulație și chiar în oameni, cum ar fi fețe rotunde sau ovale. Orice obiect are formă, sau mai multe forme puse împreună. Spre exemplu, ochiul unei albine este alcătuit din multe hexagoane conectate între ele. Pizza este rotundă, dar atunci când este tăiată apar felii triunghiulare. Fructele precum portocalele sunt rotunde, în timp ce pepenii sau strugurii pot fi fie rotunzi, fie ovali.

Atunci când petreci timp cu copilul tău, îi poți arăta formele din obiectele de zi cu zi și îi poți cere să facă același lucru. Discutați despre caracteristicile diferitelor tipuri de forme, cum ar fi numărul de laturi și colțuri și concentrați-vă pe cercuri, pătrate, dreptunghiuri, hexagoane, octagoane și pentagoane. Arată-i că unele forme au același număr de laturi, dar nu întotdeauna sunt de aceeași lungime. Petreceți timp împreună arătând și discutând despre formele din obiecte de zi cu zi precum mobilier, mâncare, semne de circulație și modele în covoare și podele.

AUDIO. 15 Cărți Audio de Referință Gratuite în Engleză. Capodopere ale Literaturii Universale, Înregistrări fără Reclame

Pentru a avea o activitate distractivă împreună pe această temă, puteți căuta împreună cu copilul prin reviste cât mai multe forme posibile. Spre exemplu revistele despre mâncare sau rețete sunt foarte bune pentru această activitate, deoarece conțin imagini cu obiecte familiare copilului. Căutați forme precum cercuri, triunghiuri, dreptunghiuri și tăiați-le apoi pentru a crea un colaj colorat de forme. Aceasta poate fi o modalitate de a dezvolta copilului abilitățile de observare și recunoaștere a formelor.

V-au plăcut sugestiile noastre de activități copii +3 ani? Vă invităm să vă înscrieți la Newsletter pentru a afla primii despre alte activități pentru copii +3 ani pe care le vom recomanda în articolele următoare!

Sursa: pbs.org

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU