Amintiri din copilărie. Spectacol la Ateneul Național Iași

Duminică 03 Noiembrie 2019
Iasi

Duminică, 3 noiembrie la ora 11:00, vă invităm la spectacolul „Amintiri din copilărie”, regia Octavian Jighirgiu, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului Național din Iași!

„Proiectul „Amintiri din copilărie” s-a născut din însăși natura folclorică a zilelor noastre. Jocul de-a copiii de atunci și de astăzi se transformă în spectacol, pe nesimțite, într-o revizitare a copilăriei fiecăruia dintre cei implicați. E un ansamblu intermitent, jovial și antrenant al manifestării inocenței. Simțind nevoia unei reactualizări a lumii lui Creangă, am ales să o traduc lucid și ludic într-un limbaj contemporan, creând personaje asociate convingerilor și tiparelor zilelor noastre. Universul copilăriei lui Nică a lui Ștefan a Petrei primește un rebranding prin metamorfozarea caracterelor de atunci în supereroii, eroii și antieroii prezentului. Din această perspectivă spectacolul exersează subtil și o actualizare a percepției imaginative comune.

Bucuria cu care cei zece actori m-au urmat în această călătorie a redescoperirii de sine, m-a determinat să provoc cu frenezie copilul ascuns în fiecare. Ne-am amintit împreună cum se transformă realitatea ciudată și contondentă într-o irealitate viu colorată, într-un desen animat plin de haz și de peripeții. Totodată, acest proiect mi-a reconfirmat valoarea trupei actoricești a Ateneului din Iași. Sper din tot sufletul să mai visez alături de acești copii mari.

Andreea Darie, Alina Dincă-Pușcașu, Edi Stancu, Eduard-Petru Jighirgiu și Adrian Buliga mi-au împărtășit exaltarea și interogațiile, împlinind ideiile conceptului regizoral. Lor li s-au alătural maestrul Petru Ciubotaru, cel care dă glas vocii lui Ion Creangă și coregraful Petre Șușu cu necesarele accente de folclor autentic.

Spectacolul din spectacol, cel de care se bucură doar tehnicienii aflați în culise, este oferit de goana nevăzută a actorilor îndărătul decorului pentru a leapăda și a prelua din fugă identități, costume, obiecte de recuzită, respirații precipitate și energii revitalizante. În față, pe scenă fotogramele copilăriei se derulează nestingherite în fața spectatorilor. Mizez pe complicitatea acestora cu artiștii și sper să ne bucurăm împreună de vârsta magică a tuturor posibilităților.” Octavian Jighirgiu, regizor

Distribuție:

 • Florin Gardan – Nică
 • Ana Hegyi – Mama, Copil
 • Alexandra Paftală – Copil, Mama lui bădița Vasile, Nevasta lui Vasile Aniței, Baba, Sora Ileana, Mătușa Mărioara, Țigancă
 • Cezara Fantu – Copil, Sora Maria, Bocitoare, Irinuca, Mătușa Mărioara, Pupăza
 • Alexandra Macovei – Copil, Bocitoare, Bunica, Țigancă
 • Ștefania Sandu – Smărăndița, Mătușa Mărioara
 • Dumitru Florescu – Tatăl, Părintele Ioan, Țigan
 • Daniel Onoae – Moș Fotea, Copil, Fratele Zahei, Țigan
 • Gelu Ciobotaru – Bădița Vasile, Copil, Dumitru, Moșneagul
 • Codrin Dănilă – Copil, Nică al lui Costache, Popa Oșlobanu, Bunicul, Un humuleștean
 • Voce Ion Creangă – Petru Ciubotaru

Bilete pe: https://www.ateneuiasi.ro/class/amintiri-din-copilarie-2/ sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.


 RECOMANDARE

Detalii Eveniment

Data:
Duminică 03 Noiembrie 2019

Program:
11:00 - 12:00

Orasul:
Iasi

Detalii Locație

Ateneul Național din Iași

Județ:
Iași

Oraș:
Iași

Adresa:
Strada Ion Creangă, 14

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din Iasi!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL