Atelier de filosofie Da’DeCe, pentru copii de 4-6 ani – Cu alte cuvinte
Astăzi Andrei a spus:
– Sânziana nu vorbește niciodată. Poate că nici nu există de-adevăratelea!
Uite, așa se vede cât de mult greșește el! S-ar putea să nu vorbesc mult, dar gândesc tot timpul!
Dacă la primele două teme am abordat subiecte precum curajul și frica, sufletul și mintea, de data aceasta atelierele de filosofie pentru copii vă propun o temă legată de cuvinte, unde vom vorbi despre puterea acestora, despre relația lor cu gesturile și cu gândirea, despre cuvinte frumoase și cuvinte care provoacă teamă sau despre cât de importante sunt ele.
Pretextul discuției noastre va fi nuvela Sânziana, de Mattew Lipman, una dintre primele cărți de filosofie scrise special pentru copii și tradusă în limba română în anul 1993, alături de o altă nuvelă a aceluiași autor, numită Ruxi. Discuția dintre copii și educator va fi completată de diverse jocuri și activități în care cuvintele sau lipsa lor vor fi principalele protagoniste. De asemenea, la finalul atelierului, fiecare copil va inventa propriul limbaj folosindu-se de litere, semne, pictograme sau desene mai elaborate.
Unde? Seneca Anticafe
În cadrul acestei suite de ateliere, ne propunem apropierea copiilor de o metodă educativă inventată de profesorul american Mattew Lipman și folosită cu succes în multe școli și grădinițe din lume. Conceptul nostru este unul nou și adaptat publicului din România, dar care pornește de la metoda creată de profesorul american Thomas E. Wartenberg. Având ca punct de plecare texte din literatura pentru copii, atelierele de filosofie pentru copii au ca scop dezvoltarea abilităților de gândire critică și argumentativă. Seria de întâlniri începută cu tema curajului, continuată cu tema legată de importanța minții și sufletului, merge mai departe cu tema Cu alte cuvinte. Atelierele de filosofie vor continua și lunile următoare pentru care avem în pregătire teme noi ce vin în întâmpinarea curiozității naturale a copiilor.
Programările sunt absolut necesare şi se fac numai în săptămâna programului (începând cu ziua de luni, ora 10.00) la emailul: [email protected] sau prin formularul din dreapta paginii de față sau completând formularul din dreapta paginii acesteia (confirmarea înscrierii se va face printr-un email al organizatorilor și este necesară precizarea datei, numele şi vârsta copilului). Înregistrările se fac individual de către fiecare familie în parte.
Taxă de participare:
o 30 lei/copil,
o 50 lei/2 frați,
o 70 lei/3 frați.
Dacă părinții doresc să-și petreacă timpul în primitorul spațiu Seneca Anticafe când copilul participă la program, este necesară plata taxei de 8 lei/oră direct la instituția-gazdă.
Există două modalități de plată:
Plata (numai) pentru program se face pe loc, înainte de începerea programului.
SAU
Plata prin transfer bancar:
Achitarea taxei de participare se face la maxim două zile după emailul de confirmare a înscrierii pe lista de participanți sau cel târziu vineri, în contul RO48 INGB 0000 9999 0260 3721 (cu precizarea Contribuție Seneca). Dacă nu se mai poate onora participarea, returnarea taxei se face numai dacă retragerea este anunțată cu cel puțin 24 de ore înainte de desfășurarea programului, sumă din care se va scădea comisionul bancar.