Ne bucurăm să îți aducem și la acest început de an cele mai interesante și accesate texte ale bloggerilor de parenting din România.
Anul 2021 a fost atât anul restricțiilor cât și al căutărilor pentru a găsi acele activități care să ne amintească de normalitate și să ne apropie de ce avem mai drag.
Cei mai mulți dintre noi au ales să facă asta călătorind mai mult sau căutând conexiunea cu natura ori de câte ori au avut ocazia, mai ales cei care s-au simțit apăsați de limitările de deplasare și socializare din orașe. Aceste tendințe s-au reflectat și în textele bloggerilor ale căror scrieri le găsești mai jos: Otilia Mantelers (otiliamantelers.ro), Raluca (povestedemamica.com), Ioana Marinescu (ioanamarinescusima.ro), Anca Bold Gheorghe (blogintandem.ro), Miruna Ioani (siblondelegandesc.ro), Ana Nicolescu (mamicaurbana.ro), Ioana Chicet-Macoveiciuc (printesaurbana.ro), Cristina Ologeanu (blogulmamei.ro), Irina Costache – Mamica Pediatru (pediatricblog.ro), Oana Constantinescu (mamicaactiva.com), Andra (momadica.ro), Andreea-Mihaela Retea (andressa.ro), Lucia Radu (mamicaautentica.ro), Anamaria Ivan (zanana.ro), Ruxandra Luca (ruxandraluca.ro), Ema (emalascoala.ro), Daniel Osmanovici (danielosmanovici.ro), Anca (ancasdiary.com), Laura Frunză (laurafrunza.com), Alexandra Lopotaru (bebelonia.ro), Karina Simion (miculmarc.ro), Doina Goanță (mamapentrudoi.ro), Cristina Buja (cristinabuja.ro), Ana & Tudor (crestemsicalatorim.com), Dina Bento (mamipetocuri.ro).
Vezi lista celor mai apreciate articole din 2021 pe fiecare blog de parenting important din România. Ca de obicei am avut în vedere articolele de parenting cu cele mai multe accesări şi împărtăşiri pe Facebook în 2021.
Cele Mai Apreciate Articole pe Blogurile de Parenting în:
Lăsăm lista deschisă pentru orice blog de parenting care îşi doreşte să împărtăşească cu prietenii noștri textele cele mai apreciate în anul 2021.
Vă dorim tuturor un an 2022 minunat !
Ce are ea și nu am eu?
de OTILIA MANTELERS @ OTILIAMANTELERS.RO
Ce are ea și nu am eu?
E acolo la bine, la fel și la greu?
Te strânge noaptea-n brațe când dormi cu spatele la ea?Ce are ea și nu am eu?
Desenează, oare pe cer un curcubeu?
Când ploaia ți-a ajuns și nu găsești raspunsSpune-mi tu, nu e ciudat?
Ai venit când ploaia te-a udat
Spune-mi tu, nu e ciudat?
Te-am uscat, îmbrățișat și ai plecat…
♥
Workshops 6-14 ani:
Art Workshops Club Natura 2022: Pictură, Desen, Benzi Desenate, Grafică, Animație și German Creative
IT / Robots Workshops Club Natura 2022: Scratch, Code Master, Build, Lego Boost
Nu mai salvez pe nimeni, sunt mamă doar pentru copiii mei
de ANA NICOLESCU @ MAMICAURBANA.RO
Nu mai vreau să salvez pe nimeni și nici nu știu de ce am avut aroganța, atâția ani, să cred că pot și că am dreptul sau obligația să fac asta.
Nu mai vreau să-i salvez nici pe cei care vor sa fie salvați și-mi cer asta. Pentru că ei nu pot să înțeleagă că nimeni nu salvează pe nimeni, nimeni nu vindecă pe nimeni. Ah, ce clișeu pare. Nu e. Fiecare se salvează singur atunci când e pregătit să o facă, adică atunci când acceptă ca e momentul să facă o schimbare, când e pregătit să vadă toate consecințele schimbării, și p-alea bune și p-alea rele, și atunci când nu pune pe umerii altora salvarea lui, ci pleacă la drum convins că ce face face pentru el. Atunci când nu se supără dacă nu iese cum s-a gândit el, cum a proiectat în mintea lui că o să fie și drumul, și rezultatul, și restul lumii.
…
♥
KID-FRIENDLY: KLANkids – Locul Perfect pentru Familii în Galeriile Titan
Mizeria din gelul pentru igiena intimă și de ce vaginul nu trebuie să miroasă a piersicuțe și căpșunici
de MIRUNA IOANI @ SIBLONDELEGANDESC.RO
Ochiul și vaginul sunt organe cu autocurățare. Exact așa cum nu ne băgăm degetele-n ochi, nu ne băgăm nici degetele-n păsă.
Scuzați-mi franceza, voiam doar să înțelegem toți. Știți că mie-mi place să spun lucrurilor pe nume. Femeile deștepte nu se tem de cuvinte și apreciază o exprimare geografică, să zic așa.
Eram în facultate, când o prietenă bună a făcut un furuncul de toată frumusețea fix acolo jos. L-a operat și n-a fost nicio problemă în afara faptului că a durut-o de s-a hahat pe ea. Medicul i-a zis atunci că prea multă igienă strică și a fost prima oară când am aflat că nu-i bine nici să te speli prea mult.
Se pare că există o întreagă industrie care se îmbogățește pe seama femeilor care se spală în fofo cu produse, chipurile, speciale. Serios?
…
Unde poți să donezi haine, jucării și alte obiecte (în București și în țară) și să ajungă la cei care chiar au nevoie de ele
de ANDRA @ MOMADICA.RO
Știai că peste 32% dintre copiii României își trăiesc zilele sub pragul sărăciei? Știai că 150 000 de copii adorm flămânzi? (cf. Organizației Salvați Copiii, o statistică făcută doar pe copiii din mediul rural, practic numărul total este și mai mare)
Știai că pentru a produce un tricou de bumbac, este nevoie de 2650l de apă?
Știai că un consumator mediu aruncă 30kg de haine pe an? Dar că la nivel mondial producem 13 milioane de tone de gunoi textil anual?
Știai că industria textilă este a doua în topul poluatorilor la nivel mondial?
Nu îmi pot imagina ce înseamnă asta. Cum să nu ai haine să te îmbraci, produse pentru igienă, jucării, alimente? Nu e drept ca un copil să aibă grija zilei de mâine; să nu își petreacă orele jucându-se și alergând, ci să meargă la muncă sau chiar la cerșit.
…
Analfabeți în relații. Iubirea între circ, melodrame și căutări în telefon
de ANDREEA-MIHAELA RETEA @ ANDRESSA.RO
„Aș vrea să știu ce treabă ai tu cu soțul meu!”
O, Doamne, mi-am spus. Urma să fie o conversație penibilă. Aveam 5 apeluri ratate de la Mama lui X. Nu mai sunam înapoi, dacă știam, dar chiar nu aș fi avut cum să ghicesc ce mă aștepta. Era o mămică pe care o știam vag pentru că fetițele noastre se joacă uneori împreună pe afară. În ultimul an, fiindcă viața socială a copiilor a fost foarte săracă, adică s-au urcat pe pereți stând în casă, și cum fetițele noastre se înțeleg foarte bine, aranjasem cu Tatăl lui X să ne întâlnim în parc de vreo 3 ori, să se plimbe împreună cu bicicletele. De trei ori în cursul unui an. Nu știu cum îl cheamă, i-am salvat numărul cu Tatăl lui X. L-am văzut cu mască, probabil nu l-aș recunoaște fără. Conversațiile noastre erau mereu despre vreme și școală online. Vremea a fost imprevizibilă, iar școala online e un subiect inepuizabil! Doi părinți plictisiți care nu au în comun decât că au copii de aceeași vârstă. Clasic.
Telefonul acestei femei mă surprindea deci total. Fac conversații pe bancă în parc cu mămici, tătici și bunici, pe majoritatea îi știu doar din vedere și unora le salvez numărul pentru că ai noștri copii își doresc să țină legătura și pe Whatsapp și nu au încă propriile telefoane. Așadar, am agenda populată de vreo 15 Mama lui Cutare, Tatăl lui Cutare și Bunica lui Cutare. Până atunci, nimeni nu mă mai acuzase de relații necuviincioase cu tătici sau bunici, după un schimb de rețete în parc. Ce se întâmplase? Cum apărusem eu ca subiect de discuție între ei sau motiv de îngrijorare și gelozie? Presupun că i-a căutat în telefon și a înțeles greșit ceva… De fapt, nici nu voiam să știu. Nu avea nicio legătură cu mine.
…
TOP 10 ⋅ Cele Mai Frumoase Oraşe Mari ale Lumii în Tururi Virtuale la Pas
Cum a fost în vacanță la Topola Skies Resort, Bulgaria
de IOANA MARINESCU-SIMA @ IOANAMARINESCUSIMA.RO
În ultimii ani, mi se confirmă tot mai des ideea că nu e după cum plănuiești, uneori nici după cum îți dorești. De multe ori este după cum se poate sau, cum zic înțelepții, “după cum e dat să fie”. Dacă anul trecut nu am ajuns în Grecia din motive de pandemie, anul ăsta eram hotărâtă să mă reîntorc pe meleagurile binecuvântate, de care sunt iremediabil îndrăgostită. Să mă bucur de apa turcoaz, de mirosul de lendrii la tot pasul, de meniu exclusiv din fructe de mare la taverne cochete. Programul plin de repetiții și spectacole al Anei, codurile galbene și roșii și pericolul de stat în carantină, drumul lung, timpul scurt și alte limitări m-au determinat totuși să renunț și anul acesta la planurile grecești. Am ales, destul de pe ultima sută de metri, fără să stau prea mult să cercetez, un resort din Bulgaria despre care auzisem lucruri destul de bune, Topola Skies Resort & Aquapark, situat în satul Topola, în apropiere de Kavarna și Balcic.
…
Cele Mai Apreciate Articole pe Blogurile de Parenting în:
Evaluarea elevului de clasa a 4-a. E despre ce POATE COPILUL, nu despre ce visează mami și tati
de CRISTINA OLOGEANU @ BLOGULMAMEI.RO
Evaluarea națională – aceste două cuvinte mi-au dat mari dureri de cap cât eram în România. De ce? Pentru că tooot vedeam pe la TV + pe rețelele de socializare că această etapă este un haos tipic mioritic și mă îngrozeam la gândul că asta urma să ni se întâmple și nouă.
Părinți supărați pe subiecte, pe sistem, pe rezultate, pe copiii lor, pe profesori, pe modul de notare. Copii speriați de profesori, de părinți, de modul cum societatea îi va cataloga în funcție de rezultate. Pentru că, la noi, evaluarea elevului este egal obținerea de rezultate doar de la extraordinar în sus. Cine nu e în grafic, rușine! Că așa se vrea: toți să fie niște ”ainștaini” în devenire. Poate, nu poate, copilul trebuie să exceleze. Dacă nu excelează, e o rușine de copil. Că toți vor să dea bine: profesorii – să se laude ce genii pe bandă rulantă scot, părinții și neamurile – că nu mai are nimeni copii ”dăștepți” ca ai lor ș.a.m.d.
La noi, rezultatele demne de laudă contează. Atât! Cu ce rămân copiii, cu ce îi ajută această evaluare, pentru ce mai exact îi pregătește școala, în ce măsură reflectă aceste teste ce știu ei cu adevărat – detalii nesemnificative. Pretenții prea mari. Important e să dea totul bine la imagine. Punct.
Cam așa e, în mare, prin școala românească. În mare, subliniez! Că am cunoscut părinți și dascăli minunați, care pun copiii mai presus de rezultatele de pus la panoul lăudăroșilor. Dascăli care se preocupă în primul rând de adevărata formare a elevului, și nu de robotizarea lui. Oameni care au înțeles că rolul la catedră e acela de a-i face pe elevi să înțeleagă materia, să iubească școala, să rămână cu ceva în cap – nu să tocească.
…
Meningita meningococica la copil: cauze, manifestari clinice si preventie
de IRINA COSTACHE – MAMICA PEDIATRU @ PEDIATRICBLOG.RO
In primul an de rezidentiat, adica atunci cand esti tanar medic (sau mai putin tanar, pentru ca deh medicina e luuunga) si ai impresia ca le stii pe toate m-am intalnit in garda cu primul caz de purpura fulminans la un sugar de cateva luni. Este bine folosit cuvantul “intalnit”, pentru ca ceea ce s-a intamplat din secunda in care asistenta medicala din camera de garda, impreuna cu parintii au dezbracat copilul si pana cand acesta a fost stabilizat si apoi transferat la spitalul de boli infectioase au trecut sub 60 de minute. In acest timp am fost un executant umil al medicului sef de garda, alaturi de TOTI ceilalti colegi mobilizati pentru o urgenta medicala.
Boala meningococică, în special meningita meningococică, este una dintre cele mai devastatoare infecții la un individ sau intr-o comunitate. Meningita cauzată de Neisseria meningitidis tinde să lovească indivizii tineri, anterior sanatosi si are o evolutie extrem de rapida, de doar cateva ore. Meningita meningocoica conduce la deces in mai putin de 24h de la debutul primelor simptome, in pana la 10% din cazuri.
…
Citeşte şi:99 de Jocuri Distractive din Copilărie. Jocuri în Aer Liber şi de Interior
Joaca înainte de somn, e bună sau nu?
de RALUCA @ POVESTEDEMAMICA.RO
Să fie oare vreun părinte care nu a observat măcar o dată, cum copiii încep uneori seara înainte de culcare, să capete o mare poftă de joacă? Și în mintea noastră automat răsună gândul că ar face orice ca să nu adoarmă.
Dar oare, dacă intrăm în jocul lui, ce se întâmplă? Ar însemna să avem încredere în capacitatea și înțelepciunea înnăscută a corpului copiilor de a facilita somnul odihnitor și bun.
În perspectiva Aware Parenting, atunci când copiii devin extrem de jucăuși înainte de culcare, încearcă să-și folosească mecanismul natural de relaxare, ca să se simtă suficient de relaxați pentru a adormi.
Dacă intrăm în jocul lor, vom hrăni cele două nevoi pe care le au pentru a se putea odihni.
Prima este nevoia de conectare, pe care o vom îndeplini prin joc și odată conectați, sistemul lor nervos va primi semnalul că este sigur să adoarmă, că sunt în siguranță.
…
Vezi și: 88 Animaţii Scurte Premiate cu Oscar. Lista Completă 1931-2020
♦
Cum am reușit să nu mai țip la copii. 5 pași spre un glas blând și voce calmă
de DINA BENTO @ MAMIPETOCURI.RO
M-a întrebat enorm de multă lume cum am ajuns să nu mai țip la copii.
Despre țipat am tot scris, începând de acum câțiva ani de când am intrat în acest proces de conștientizare a faptului că țip prea mult și deranjez, până ieri când am scris procesul conștient de schimbare al țipatului în glas blând.
Astăzi, vreau să vă vorbesc despre zona emoțională de unde se naște țipătul și cum l-am abordat eu în transformarea mea radicală.
Am plecat din punctul în care răgușisem țipând la copii, fiindu-mi în același timp teamă că vecina lipită, pe atunci, de casa mea o să cheme Protecția Copiilor la cât puteam eu să strig. În condițiile în care eu sunt asistent social și am lucrat la Protecția Copiilor și știam că nu au ce să-mi facă. Dar cred că mai degrabă era rușinea care mă umilea.
Și am ajuns, în prezent, la discuția de mai jos, la care nici n-aș fi visat vreodată:
– Cine țipă cel mai tare la noi acasă? se întrebau copiii, într-o seară, la masă.
…
♦
VIDEO.70 Filme de Comedie Clasice Vechi de Hollywood la Început de Secol
Nas infundat la copii. 10 solutii ca sa il scapi de muci pe cel mic
de DOINA GOANȚĂ @ MAMAPENTRUDOI.RO
Un nas infundat la copii poate deveni o adevarata problema daca acest lucru ii impedica, de exemplu, sa manance – cum e cazul sugarilor – sau sa doarma. De obicei, nasul infundat apare ca simptom al unei viroze, al gripei sau al unei alergii. Problema e ca, atunci cand nu pot respira pe nas, copiii sunt nevoiti sa traga aer pe gura, ceea ce poate duce la iritarea gatului, uscarea gurii si un somn agitat, neodihnitor.
Cauzele infundarii nasului:– Cele mai frecvente cauze ale unui nas infundat la copii sunt virozele si infectiile
– Rinita alergica si alte tipuri de alergii
– Folosirea in exces a decongestionantelor nazale
– Existenta polipilor
– Rinita vasomotorie.…
VIDEO. Cordonul. Film de Animație Ucrainian despre Dragoste Maternă Oarbă
Idei de jocuri pentru dezvoltarea emoțională a copilului tău
de CRISTINA BUJA @ CRISTINABUJA.RO
Copiii au nevoie să învețe care sunt emoțiile, să le înțeleagă, să le recunoască, să le accepte, pentru ca apoi să le controleze. Dezvoltarea inteligenței emoționale îi va ajuta să gestioneze situațiile stresante, să comunice cu cei din jur în astfel de momente, să se adapteze în cercuri sociale, să creeze relații solide și sănătoase. Mai jos vă ofer câteva idei de jocuri pentru dezvoltarea emoțională.
Partea bună este că inteligența emoțională poate fi educată încă din primii ani de viață ai copilului. Părintele are un rol important prin modelul de comportament pe care îl oferă și prin metodele de educaţie pe care le implementează. Un plus îl poate aduce și înscrierea copiilor la ateliere de dezvoltare personală, puse în practică de persoane specializate. Acasă puteți realiza activități create special pentru a lucra pe această temă a emoțiilor.
Vă detaliez câteva jocuri de dezvoltare emoțională pe care le fac eu cu David (2 ani și 8 luni) acasă, cu mențiunea că ele pot fi adaptate oricărei vârste, depinde doar de imaginaţia voastră.
…
Citește și: +200 Cele Mai Cunoscute Fabule pe Înţelesul Copiilor
Pensiuni, cabane și cazări inedite în România
de ANCA BOLD GHEORGHE @ BLOGINTANDEM.RO
Seria #MadeInRomania continuă cu recomandări de pensiuni, cabane și locuri de cazare inedite, din România.
De obicei, eu am prezentat pe Blog in Tandem – locuri & pensiuni unde am fost și pe care le-am testat, dar astăzi…dau frâu liber viselor și planurilor frumoase, pentru 2021.
Am adunat 31 de recomandări primite din direcții diferite, de la prieteni și cunoscuți, locuri unde au ajuns sau unde-și doresc să ajungă.
…
Controlează Accesul Copilului la Internet şi Aplicaţii cu o Metodă Simplă şi Eficientă
Carte ..::Obiceiurile unui creier fericit::..
de LUCIA RADU @ MĂMICAAUTENTICĂ.RO
Obiceiurile unui creier fericit [Habits of a happy brain – LORETTA GRAZIANO BREUNING, PHD] este o carte care mie mi-a adus înțelegere cu privire la motivele pentru care am tendința de a „alerga” după experiențe noi, tendință care pe mine mă făcea să mă caracterizez ca persoană care se plictisește repede, deși existau alte dovezi în viața mea care demonstrau contrariul.
Acesta a fost aha-ul care m-a determinat să reiau cartea și să vă povestesc și vouă despre ea. Mi se pare important să înțelegem că, dincolo de fericirea ca filosofie, putem traduce fericirea anatomic prin hormonii produși de organism și că, astfel, ne putem regla cu ușurință și (mai ales) cu intenție nivelul fericirii.
Așadar iată mai jos câteva idei din carte, pentru care eu v-o recomand spre aprofundare, și câteva tehnici de sporire conștientă a nivelului de hormoni și, implicit, sporirea gradului de fericire.
…
13 pensiuni child-friendly din Romania
de ANA & TUDOR @ CRESTEMSICALATORIM.COM
Cand vreti sa plecati in vacanta in Romania cu copiii, intotdeauna e util sa cautati pensiuni child-friendly, pentru a va asigura ca toata lumea primeste cate ceva din calatorie. Gasiti in articolul nostru 13 sugestii de astfel de locatii. Daca aveti si alte idei, le asteptam cu drag!
…
Cum reușesc sa îmi păstrez greutatea de la 17 ani
de ANAMARIA IVAN @ ZANANA.RO
‘Ce bine arati. Parcă ești o puștoaică’, îmi spun multe mămici când mă văd pe stradă.
‘Doat atât mănânci tu?’, m-a intrebat ieri o mămică pe Instagram când am postat farfuria cu mâncarea mea.
O bună parte din școală mi s-a spus Olive, pentru că eram prea slabă. De la 16 ani m-am învârtit între 50 și 52 de kg la o înălțime de 1.67. Am purtat măsură 34 de când mă știu și multe lucruri mi le cumpăr și acum de la raionul de fetițe .
La 20 de ani m-am angajat hostesa la un restaurant unde se gătea demențial. Acolo am mâncat cele mai bune croisante și chifle cu semințe sau ierburi, toate făcute acolo, proaspete și calde. În cele 6 luni cât am lucrat am luat 12 kilograme! Enorm! Nu vreau să îmi imaginez cum ar fi fost dacă mai rămâneam multă vreme .
…
VIDEO. 5 Animații Impresionante despre Natura Umană şi Adevăruri Incomode din Societatea Modernă
În loc să ne gândim cum să ne pedepsim copiii, mai bine ne-am întreba cum să ne conectăm cu ei
de RUXANDRA LUCA @ RUXANDRALUCA.RO
Era Albert mai micuț, avea vreo 4 anișori. L-am luat de la grădiniță și am ajuns toti trei acasă, după o zi lunga și obositoare. Am mâncat împreuna, apoi Albert a urcat sa se joace cu mașinuțele, timp in care eu și tatăl lui ne-am prăbușit pe canapea, sa ne uitam la un film. Inițial l-am auzit pe băiețelul nostru cum se joacă, pe urmă am observat că s-a făcut liniște și mi-am dat seama ca ceva nu este in regula. Deloc. Când am ajuns la copil, am ramas mască: Albert stătea in fund, pe parchet, lângă un munte de frunze. Un pic mai incolo, am văzut ciotul plantei mele preferate, o yucca pe care o creșteam de ani buni. Reușise sa ii smulgă toate frunzele si astepta doar sa fie descoperit.
Am izbucnit in plâns și i-am strigat ca facuse un lucru oribil, pentru care nu aveam de gând sa îl iert. Când a urcat și tatăl lui, i-am spus ca sunt atât de supărată pe Albert, încât nici măcar nu voiam sa îi mai duc tort la gradiniță, deși urma ziua lui de naștere. Copilul a început sa plângă, eu eram roșie ca focul și tot cu lacrimi in ochi, M. nu stia ce reacție sa aiba, iar toată situația devenise mega tensionata.
…
11 Oraşe Europene Pitoreşti Vizitate la Pas. Tururi virtuale 4K în Centre Istorice de Neuitat
12 locuri cu activități în aer liber pentru copii în București
de ANCA @ ANCASDIARY.COM
Vine vara și vremea frumoasă și sigur veți dori să stați cât mai mult cu copiii în aer liber. Parcurile sunt prima opțiune, dar dacă doriți să mai schimbați peisajul, să mai încercați și altceva, am pregătit o listă cu câteva idei de locuri în care puteți merge cu copiii. Majoritatea sunt testate de noi, am scris acolo unde este doar recomandare și nu am ajuns încă să vedem cum este. Sper să vă fie util și să vă bucurați de vreme frumoasă.
…
♦
Vezi şi: 10 Cele Mai Bune Jocuri de Cărţi Îndrăgite de Copii
Vezi şi: 7 Destinaţii de Weekend de Neuitat în Natură pentru Toată Familia
De la burnout la reconversie profesională (interviu cu Andra Pintican)
de OANA CONSTANTINESCU @MAMICAACTIVA.COM
Lista celor mai apreciate articole pe blogurile de parenting în 2021 este în curs de actualizare, te invităm să revii pentru a citi și alte recomandări de articole de top.